TURBE: Usprkos globalnoj ekonomskoj krizi otvorena tvornica i nova radna mjesta

U vremenu gobalne svjetske ekonomske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, danas je u Turbetu kod Travnika otvorena nova tvornica firme E&M –BHPal, čime su prošireni proizvodni kapaciteti i stvorena i nova radna mjesta.

Firma E&M –BHPal nastala je 2007. godine, kada je pokrenuta proizvodnja ambalaže od drveta, prvenstveno od drvenih paleta. Danas se svi proizvodi, kako ističe vlasnik firme Emir Pajić, prave od drveta koje je zastupljeno na našem području. Proizvodni pogoni su rasprostranjeni na 5000 četvornih metara, a dnevni kapaciet proizvodnje paleta iznosi 500 komada, s planiranim povećanjem na 700 komada.

“Trinaest godina, vrijedno i marljivo se stvarala i gradila firma, a danas je ona zapravo kuća, dom. Dom, pod čijem okriljem se prehranjuje preko 20 obitelji. Početak je uvijek težak, ali sloga, godine upornog rada, odricanja i zajednički ciljevi, sasvim sigurno rezultiraju uspješnim ishodom. Vjerovali smo da će se jednog dana sav uloženi trud isplatiti i da ćemo pronaći način da doprinosimo društvu u kojem živimo“, kazao je Pajić.

Kako ističe Pajić, cijela obitelj doprinosi u radu firme, a u prilog tome govori i to da njezin najmlađi član, Irfan, koji ima samo 12 godina, umjesto da vrijeme provodi u igri s prijateljima, ipak samostalno obavlja brojne zadatke, te ga nije nimalo neobično vidjeti da vozi villjuškar i slaže palete.

U novije vrijeme, firma se bavi otkupom i servisom korištenih paleta, kao i proizvodnjom vrtnog namještaja od paleta. Pored domaćeg tržišta, posebno su ponosni na izvoz i plasman proizvoda na inozemno tržište: Njemačku, Austriju i Italiju, te u zemlje okruženja. Ekološka svijest, u smislu odgovornog odnosa prema šumi i otpadu, od posebnog su značaja u poslovananju ove firme, a u narednom periodu kako najavljuju planiraju i uvođenje korištenja solarne energije za toplinsko tretiranje gotovih proizvoda, kao i automatizaciju procesa proizvodnje paleta, u korist podizanja učinkovitosti i kvaliteta.

Nove pogone, otvorenim je proglasio premijer Vlade Županije Središnja Bosna, Tahir Lendo, koji je istaknuo da je ovo značajna popuna novih radnih mjesta, u vremenu kada je od samog početka ekonomske krize do danas oko 1800 radnika na području ŽSB ostalo bez posla.

“Firme na području ŽSB su uglavnom izvozno orijentirane prema Zapadu, ali firma E&M BHPal je pokazatelj da se može i na domaćem tržištu iznaći novo rješenje. Ovo je jedan značajan moderan pogon na ovom području“, kazao je Lendo.

Pored poslovnih partnera, svečanom otvorenju novog pogona firme prisustvovali su i predstavnici različitih nivoa vlasti sa područja Županije Središnja Bosna, ali i FBiH, a prisutnima se obratio i predsjednik Gospodarske komore FBIH Mirsad Jašarspahić, istaknuvši da država, ne stoji na političarima, već na ovakvim ljudima, te da ovakve firme treba podržati.

„U jeku korone i negativnih utjecaja na BiH, Pajić pokreće proizvodnju, zapošljava i pokazuje svima i politici i koroni da nastavlja s radom. Međutim državne institucije koje treba da ih zaštite, naprave neku proceduru, uredbu sa zakonskom snagom oko ogračenja uvoza, to ne rade, te se na žalost neke olašice za izvoznike jako sporo događaju“, kazao je na kraju Jašarspahić.

Prethodni članakNekadašnji igrač NK “Nova Bila” Stjepan Čurak uz pomoć prijatelja pomogao rad ovoga kluba
Sljedeći članakU stravičnoj prometnoj nesreći poginuli A.A. i M.T.