Tuga u Travniku i Lašvanskoj Dolini: Preminuo Zdravko Batinić

U dugogodišnjoj povijesti travnička župa Dolac i područje na kojoj djeluje ponosna je na mnoge velike osobe koje su kroz društveno djelovanje dali veliki doprinos u razvoju vjerskog, političkog, kulturnog i društvenog života najstarije lašvanske župe, općine Travnik, kao i cijele Bosne i Hercegovine. Često se dogodi da među njima postoje “mali ljudi” koje možda knjige ne pamte, ali ih se narod s ponosom sjeća i spominje.

Danas nas je napustio upravo jedan takav čovjek, jedan od nas “malih”, ali veliki Zdravko Batinić. Naš Zdravko, popularni PMZ – predsjednik mjesne zajednice, kako su ga zvali njegovi Dolačani, najbliži suradnici i prijatelji.

Prohladno prosinačko jutro trebalo je biti početak uobičajene Zdravkove svakodnevice, odlazak na misu zornicu, kava u Domu kulture na Docu i početak već isplaniranih aktivnosti koje su skoro uvijek bile vezane za lokalnu zajednicu. Na žalost, srce našeg Zdravka prestalo je zauvijek kucati pred sami izlazak iz kuće.

Zdravko Batinić je rođen 1958. godine u Travniku, a bio je nastanjen u naselju Putićevo nadomak grada. Više od petnaest godina predan je društveno-kulturnom i političkom životu lokalne zajednice u kojoj živi. Nesebično je davao sebe za druge, za župu Dolac, njena naselja i cjelokupnu Općinu Travnik. Bio je nositelj brojnih kulturnih, društvenih, sportskih i ostalih događaja koje imaju cilj razvoja lokalnih zajednica Općine Travnik. Između ostalog dugi niz godina predano je radio kao predsjednik Mjesne zajednice Dolac na Lašvi te je bio ponosni aktivni član OO HDZ BiH Travnik.

Tijekom posljednjih nekoliko godina imao je određenih zdravstvenih problema, s kojima se hrabro nosio i koje ga nisu sputavale u planovima kako završiti brojne projekte. Zdravko je bio pun života i vječiti optimist. Bio je na raspolaganju svim žiteljima Travnika, ali i Lašvanske Doline, prvi u imeniku svima kojima je potrebna neka pomoć i ništa nije ostavljao za sutra.
Najviše su ga radovale uspješne aktivnosti i projekti u kojima uživaju njegovi sugrađani, od infrastrukturnih projekata do turnira na Putićevu, Polju, Adventa u Travniku ili posljednjeg „Čvarak festa“ u Docu, a za koje je nesebično davao cijelog sebe, svoje vrijeme i svoje zdravlje.

Treba spomenuti priču iz 2018. godine koja je obišla cijeli svijet, kada su mještani poklonili automobil Zdravku za doprinos u radu lokalne zajednice. Zbog nesebičnog i predanog dugogodišnjeg rada za opće dobro, žitelji dolačkog kraja, župna zajednica, udruge koje djeluju u sklopu Doma kulture “Ivo Andrić” u Docu odlučile su se tada na nesvakidašnji potez, kupnju automobila svom “PMZ-u”. Tada obavljajući svakodnevne poslove Zdravkov dotrajali automobil više nije mogao pratiti brzinu njegovog rada, stoga su mnogobrojni prijatelji odlučili pomoći. Svojim skromnim sredstvima kupili su ispravan i kvalitetniji automobil za nastavak uspješnog rada i u znak zahvale za sve što je Zdravko učinio za mnogobrojne mještane i lokalnu zajednicu.

Uz mnogobrojne dobre strane, ali i poneku eventualnu sitnu grešku i nedostatak koje ima i čini svaki čovjek, pogotovo onaj koji svakodnevno radi, Zdravko će ostati upisan kao osoba koja je ostavila neizbrisiv trag u našoj zajednici. Neponovljiv i jedinstven, Zdravko je ostavio značajan trag i na mlade ljude dolačkog kraja, okupljajući vrijednu ekipu mladih ljudi oko sebe i pokazujući im svojim primjerom kako se voli svoja zajednica.

Iza Zdravka će ostati velika praznina, ne samo u srcima njegovih bližnjih, nego i cjelokupnog društva. Ne sumnjamo da će Zdravko paziti na nas i svoj kraj kojeg je nesebično volio, ali i s nekog ljepšeg mjesta radovati se novim uspješnim projektima koje je ostavio u naslijeđe svojim sumještanima.

Posljednji ispraćaj našem Zdravku održat će se u petak, 3. prosinca 2021. godine u 15 sati, na groblju Gostunj na Gornjem Putićevu. Upućujemo iskrenu sućut Zdravkovoj obitelji, prije svih kćerki Danijeli i bratu Srećku. Dragi naš Zdravko, počivaj u miru Božjem i neka ti je laka ova sveta gruda koju si beskrajno volio.