Tu je…M-Disc

mdiscKompanija Millenniata uskoro kreće s prodajom sustava za dugotrajnu pohranu podataka M-Disc. Sustav se sastoji od optičkog diska karakteristikama sličnog tipičnom DVD mediju i specijaliziranog snimača, razvijenog u suradnji s LG-jem.

M-Disc je također sastavljen od nekoliko slojeva (kao i DVD), no nema reflektivni organski sloj. Kompanija ne otkriva sastav materijala koji pohranjuje podatke te ističe kako je riječ o vrlo izdržljivom prirodnom materijalu za trajnu pohranu podataka. Prema njihovim riječima, disk je moguće uroniti u tekući dušik i poslije toga u kipuću vodu, a on bi i dalje mogao sačuvati pohranjene podatke.

Na M-Disc je moguće pohraniti 4,7 GB podataka i samo je za snimanje potreban poseban uređaj, dok je čitanje moguće na bilo kojem DVD optičkom pogonu. Millenniata najavljuje i veće diskove kapaciteta Blu-ray medija, kao i mogućnosti izdavanja firmwarea koji bi proizvođačima DVD snimača omogućio jednostavniju implementaciju ove tehnologije u postojeće uređaje.

Izdržljivost Millenniatinih diskova potvrđuje studija američkog Ministarstva obrane (DoD), a prodaja diskova i pripadajućih snimača trebala bi započeti u listopadu ove godine. M-Disc je namijenjen svima koji imaju potrebu dugotrajnog i sigurnog čuvanja podataka i backupa, a cijena diskova bi trebala iznositi 3 dolara po komadu.

{youtube}GBRsCj6Zwd0{/youtube}