Tri osobe u BiH preminule od gripe

Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske danas je prijavljeno da su tri pacijenta preminula od posljedica teške akutne respiratorne infekcije.

Kako je priopćeno iz Instituta, UKC Republike Srpske je prijavio da su preminula dva pacijenta koja su bila pozitivna na virus gripa A(H1)pdm09. Bolnica iz Nevesinja je prijavila da je jedan pacijent preminuo od posljedica teške akutne respiratorne infekcije kod kojeg laboratorijski nije utvrđen uzročnik bolesti. “Sva tri pacijenta su osobe srednje do starije životne dobi, koje su pored respiratorne infekcije imala više pridruženih oboljenja kroničnih nezaraznih bolesti.

Ni jedan od preminulih pacijenata nije bio cijepljen protiv gripe”, priopćeno je iz Instituta. Podsjećamo, u Republici Srpskoj je do 14. siječnja ukupno prijavljeno 59 oboljelih od teške akutne respiratorne infekcije. Od testiranih pacijenata, sedam je bilo pozitivno na virus A(H1)pdm09, dok je jedan pozitivan uzorak bio s primarnoe razine  zdravstvene zaštite iz grupe oboljenja sličnih gripi.

“Institut za javno zdravstvo Republike Srpske svakodnevno prati epidemiološku situaciju kako u Republici Srpskoj i regiji, kao i informacije Europskog centra za kontrolu bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije. U tijeku je prikupljanje podataka iz svih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj za prošli tjedan koji će javnosti biti dostupan sutra”, priopćeno je.

vecernji.ba