Tri maloljetnika ubila don Milu Ivančića iz koristoljublja

Tri maloljetnika inicijala M.D., J.Š. i A.Č., rođeni od 1995. do 1997. godine iz Bihaća, osumnjičena su da su počinila teško ubojstvo katoličkog svećenika, don Mile Ivančića u bihaćkom naselju Zavalje.

Ovo je danas kazao zamjenik komesara policije Unsko-sanskog kantona (USK) Marjan Šimić, na koferenciji za novinare održanoj u Bihaću. “Oni su danas privedeni u Kantonalno tužilteljstvo, te su nakon obrade upućeni Kantonalnom sudu, odnosno Odjelu za maloljetnike”, kazao je zamjenik glavnog tužitelja, Husein Huzeirović.

Počinitelji su, prema Šimićevim riječima, učenici drugog i trećeg razreda Srednje tehničke škole u Bihaću. “Oni su zločin, dan prije izvršenja planirali, a kad su ga izvršili upotrebom puke mehaničke sile i hladnog oružja, bacili su sredstva izvršenja”, istaknuo je Šimić.

Nakon toga su, kako je dodao, ponovo htjeli da se vrate na lice mjesta, ali su ih mještani spriječili. Motiv ubojstva je koristoljublje i novac, ali ga od straha nisu ni odnijeli, jer ga je policija, kako je rečeno, našla u džepu kod ubijenog.

Tijekom istrage otkrivena su i ranija kaznena djela provale i pljačke župnog stana, o kojima policija do ubojstva ništa nije znala. Jedan od maloljetnika je već prije toga počinio tešku krađu, zbog čega se kako je rečeno, može govoriti i o povratu, dok je drugi krajem prošle godine bio prijavljen za zloupotrebu droga.

Tužitelj Huzeirović istaknuo je da je u ovom zločinu ispoljeno ekstremno nasilje, o čemu govori i činjenica da je policija pronašla nož kojim je počinjeno ubistvo, čija je dužina oštrice 33 centimetra.

Prema njegovim riječima, sva trojica su suizvršitelji u ovom kaznenom djelu, jedan je hrvatske, a dvojica bošnjačke nacionalnosti, mada je nacionalna netrpeljivost potpuno isključena iz motiva ovog monstruoznog ubistva.

Neslužbeno se doznaje da je jedan od počinitelja sin mještanke Mirjane Dujmović, koja je trebala očistiti kuću župniku i koja je pronašla njegovo tijelo, ali tužitelj Huzeirović nije mogao potvrditi ovu informaciju, s obzirom da se radi o maloljetniku.