Tri konstitutivna naroda u BiH moraju biti na istoj razini, BiH neće biti centralizirana

Novoimenovani visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt izjavio je na prvoj konferenciji za novinare kako sva tri konstitutivna naroda moraju biti jednakopravna, te je pozvao na postizanje dogovora o važnim reformama te poručio da BiH neće postati centralizirana država.

“Aspolutno sam opredijeljen da tri konstitutivna naroda budu na istoj razini. Ja sam prijatelj opredijeljenih Hrvata, Srba i Bošnjaka, ali i Ostalih jer znate da postoje presude Europskog suda koje nisu provedene”, rekao je Schmidt.

Nagovijestio je da je spreman posredovati u postizanju dogovora, uključujući izmjene Izbornog zakona.  
“Ništa nije moguće riješti ako niste spremni za razgovore”, rekao je visoki predstavnik. Po njemu nijedna strana u razgovoru ne može ostvariti prednost na štetu drugih.

Dodao je kako BiH neće postati centralizirana država. 
“Vrlo je jasno da BiH neće postati centralizirana država, ali njezina funkcionalnost se mora ojačati. Država je zajednička struktura. Ne smije biti prijetnja nijednom entitetu ili županiji”, rekao je Christian Schmidt.  
Na konferenciji za novinare je govorio o povratku mladih u BiH, lošem stanju u pravosuđu, te Berlinskome procesu u regiji.

Ocijenio je dobrim što je međunarodna zajednica snažnije angažirana u BiH te je najavio pomoć u približavanju zemlje k EU.

Za bonske ovlasti je rekao da bi ih koristio isključivo kao posljednju mogućnost. Ocijenio je da bi domaći političari trebali donositi odluke o BiH. Za njega bi crvenu crtu predstavljalo dovođenje u pitanje teritorijalnog integriteta BiH kada bi mogao koristiti bonske ovlasti.

Upitan o ulozi premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Schmidt je rekao kako neće komentirati susrete zatvorene za javnost, dodajući da se radilo o korisnim susretima u interesu BiH.

“Ja tu nisam samo za nekoga, nego za sve. Postoji spremnost za vođenje razgovora u budućnosti”, dodao je.