Svaki treći testirani u BiH nije biološki otac djeteta

U posljednje vrijeme sve više muškaraca u BiH vrši provjeru očinstva i pred smrt, a od ukupnog broja podnesenih zahtjeva u čak 30 odsto slučajeva utvrdi se da podnosilac zahtjeva nije biološki otac djeteta, pokazala su DNK testiranja.
“Česta kategorija su muškarci starije dobi koji u poznim godinama provjeravaju očinstvo prema svojoj zakonitoj djeci. Nerijetko zahtjev podnose i muškarci koji su zaposleni u inostranstvu, a majke djece su državljanke BiH”, kaže Zoran Obradović, rukovodilac DNK laboratorije Zavoda za sudsku medicinu RS. Prema njegovim riječima, razlog provjere očinstva u poznim godinama su obično svađe između supružnika koje rezultiraju ovim zahtjevom.
Naglašava da do sada nije bilo negativnih rezultata u ovim slučajevima. Dodaje da godišnje pristigne između 60 i 70 sudskih i privatnih zahtjeva za provjeru očinstva, a 30 odsto rezultata bude negativno i utvrdi se da svaki treći nije pretpostavljeni biološki otac djeteta.

Obradović kaže da, kada su u pitanju sudski zahtjevi, uglavnom se radi o utvrđivanju očinstva na zahtjev majke ili o osporavanju očinstva na zahtjev oca djeteta koji je upisan u rodni list kao biološki otac.
Dodaje da u okviru DNK laboratorije Zavoda za sudsku medicinu RS postoji mogućnost postmortalnog utvrđivanja očinstva, gdje se utvrđuje očinstvo preminulih osoba, ali da se to vrši isključivo na osnovu sudskog naloga. U Institutu za genetičke resurse i biotehnologiju, čije je sjedište u Sarajevu, godišnje bude podneseno do 100 zahtjeva za testiranje očinstva, a, kako kažu, svaki peti rezultat bude negativan.

Dodaje da u okviru DNK laboratorije Zavoda za sudsku medicinu RS postoji mogućnost postmortalnog utvrđivanja očinstva, gdje se utvrđuje očinstvo preminulih osoba, ali da se to vrši isključivo na osnovu sudskog naloga.
U Institutu za genetičke resurse i biotehnologiju, čije je sjedište u Sarajevu, godišnje bude podneseno do 100 zahtjeva za testiranje očinstva, a, kako kažu, svaki peti rezultat bude negativan. Jasmina Hindija-Čakar, šef laboratorije za forenzičku genetiku u tom institutu, pojasnila je da zahtjevi mogu biti privatnog karaktera ili po nalogu suda. “Pored velikog broja privatnih zahtjeva i sudovi iz cijele BiH dostavljaju nam rješenja za utvrđivanje očinstva”, naglasila je Hindija-Čakar.

Dodala je da zahtjeve najčešće podnose muškarci, potencijalni biološki očevi, ali i djeca koja žele provjeriti očinstvo. Osim provjere očinstva, kako kaže, dobijaju i zahtjeve za utvrđivanje majčinstva i drugostepenog srodstva. “Nerijetko dobijamo i zahtjeve za utvrđivanje majčinstva ili čak drugostepenog srodstva: brat – sestra, djed/baka – unuk/unuka, tetka/stric/ujak – nećak/nećakinja”, rekla je Hindija-Čakar.

Prethodni članakLice J.A. iz Zenice lišeno slobode zbog iznude i ugrožavanja sigurnosti
Sljedeći članakPrihvaćena tri zakona koja se odnose na branitelje