Trebamo li probleme s posla donositi kući?

Draga Julie, postoje ljudi koji su toliko vezani za svoj posao, da nikada ne prestaju misliti na njega. Čak su i kod kuće oni prisutni samo tijelom, a ne i duhom, jer neprestano misle na svoj posao: imaju oči, ali ne vide, imaju uši, ali ne čuju – što njihova obitelj jako teško prihvaća.

Ovo je jedna od glavnih prijetnja koju posao predstavlja za tvoj brak. Dakle, kada je tema da budete jedno s drugim (ili s bilo kim drugim, što se toga tiče), izbaci iz svoje svijesti sve brige vezane za posao i usredotoči se na osobu pred sobom: na njegove riječi, na njegove brige, na njegove potrebe. Slušaj što ti govori i pokušaj biti uistinu prisutna.

Prije nekoga vremena pročitala sam vrlo dirljivu priču o čovjeku koji je to postigao na vrlo neuobičajen način. Skoro svake večeri prije ulaska u kuću, on se zaustavljao pokraj grma ispred ulaznih vrata i pretvarao se da u njega odlaže nevidljivi paket u kojemu su bile njegove brige i problemi s posla. Na ovaj način, on je simbolično ostavljao probleme ispred kuće (ja bih rekla “u Božjim rukama”), tako da oni ne opterećuju njegov obiteljski život i njegovu malu djecu. Sljedećega jutra, prije odlaska na posao, pretvarao bi se da ponovno uzima svoj paket i tek tada bi dopustio sebi da počne brinuti zbog problema.

Očito je ovaj poslovni čovjek, kad god bi navečer svoje probleme ostavljao pred kućnim vratima, mislio kako njihovo donošenje kući nije tema. Poput njega, i vas dvoje trebali biste pokušati dokučiti koja je tema večeri – je li razborito iznositi ozbiljne probleme ili ih pak ostaviti za neki bolji trenutak. (Naglašavam riječ ozbiljne, jer biste trebali sve učiniti da nikada ne opterećujete jedno dugo sitnim uzrujanostima).

Ponekad je najbolje ostaviti brige na poslu; u drugim je situacijama nužno međusobno ih podijeliti jer ćete ih na taj način lakše podnijeti. Kao i uvijek, budi obzirna u otkrivanju teme: Kako je Michael raspoložen, a kako si ti? Je li netko od vas previše umoran, uzrujan ili obeshrabren, tako da bi problemi s posla dodatno otežali već dovoljno napetu situaciju? Hoće li vam problemi uništiti dragocjene trenutke koje želite provesti zajedno? Ili će prešućivanje problema stvoriti u vama unutarnji nemir koji može donijeti još veće zlo?

Na ta pitanja morat ćete odgovoriti sami kad dođe vrijeme, a budite i pripravni na to da će se vaši odgovori razlikovati iz dana u dan. Dok ste god osjetljivi za temu koja je postavljena pred vas u određenome trenutku, mislim da ćete donositi ispravnu odluku o tome je li u određenome trenutku najbolje iznositi kući svoje probleme s posla ili ih ostaviti u grmu ispred kuće.

Voli te,
Lily

Preuzeto iz knjige Alice von Hildebrand, ”Ljubavlju oplemenjeni”