Trebaju li općini Vitez novi investitori?

Općina Visoko započela je aktivnosti na uvođenju BFC SEE certifikata, piše bh. novinska agencija Patria. Riječ je o certifikatu koje dobijaju općine s povoljnim poslovnim okruženjem te koji bi trebao privući nove strane investitore.

Program certifikacije općina s povoljnim poslovnim okruženjem osmislila je i pokrenula Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj NALED u Srbiji 2007. godine. Prije dvije godine projekat je proširen na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju. Ugovor o formiranju Regionalne mreže za povoljno poslovno okruženje je potpisan u rujnu 2013. godine u Opatiji i od tada strahovito se širi u cijelom regionu.

Na putu do certifikata općine trebaju ispuniti 12 kriterija i više od 80 pod-kriterija koji podrazumijevaju unapređenje procedura, smanjivanje birokracije i pribavljanje svih dokumenata i podataka neophodnih privrednicima i potencijalnim ulagačima u planiranju poslovanja i donošenju investicijskih odluka.

Investitorima koji žele preseliti ili proširiti svoje poslovanje u jugoistočnu Europu, BFC SEE služi kao jamac da općina ima povoljnu klimu za investiranje.

Općine iz FBiH koje su za sada ušle u proces uvođenju BFC SEE certifikata su Bosanska Krupa, Goražde, Konjic, Livno, Prozor-Rama, Tešanj, Visoko, Žepče te grad Bihać, piše Patria.

Reklama