Traže zaštitu hrvatskih branitelja

„Šokirani uhićenjem petorice Hrvata, bivših pripadnika HVO-a u Kiseljaku i još uvijek u nevjerici, izražavamo protest takvoj demonstracijom sile nad braniteljima Središnje Bosne”, kaže se na početku priopćenja za javnost koga je uputila Udruga Specijalne policije iz Domovinskoga rata „Munje – Središnja Bosna”, iz Busovače.

Izražava se i čuđenje kako se tek sada, dvadeset godina poslije „sjetilo navodnih ratnih zločina”, a onda munjevito, ranom zorom, maskirani i do zuba naoružani specijalci izvlačili ih i odvodili iz njihovih domova, od njihovih obitelji. „A kada se zna da je ova godina i izborna, logičan se zaključak sam po sebi nameće: Jesmo li mi, branitelji Središnje Bosne, ponovo meta napada i nastavka politike izgona Hrvata iz BiH, s tim da sada, usput, služimo političkoj eliti Bošnjaka, da našim imenima, optužnicama i spektakularnim uhićenjima mobiliziraju i ujedinjuju svoje glasačko tijelo pred izbore”.

Ističe se, također, kako je, već odavno, na sceni „divljanje” županijskih i federalnih institucija na štetu Hrvata, te „neučinkovitost i probirljivost tužiteljstava i sudova”, kada su u pitanju tužbe i presude protiv zločina počinjenih nad Hrvatima, poglavito u Središnjoj Bosni „gdje se još uvijek ne zna od koga smo se branili, tko nas je ubijao, u čijim smo logorima bili”.

„Hrvati, očigledno je, nemaju pravo na istinu, na status žrtve. Je li to privilegij Bošnjaka? Je li to možda kvari neku sliku koju naši mrtvi ne vide?”, navodi se u priopćenju i dodaje: „Tko nas i naše interese sada štiti?. Odavno već nema podrške iz susjedne nam, bratske Lijepe naše. Imaju li naši predstavnici za nas i naše nagomilane probleme vremena? Komšić, Lijanović i drugi saboteri hrvatskog pitanja u BiH sigurno nemaju nikakvih obveza prema nama. A ostali, kojima je naša borba osigurala pozicije u svim strukturama vlasti, radna mjesta, kojima smo dali svoje glasove na izborima???

„Apeliramo na sve naše političke predstavnike da se napokon ujedine, osude ova čin i uključe se u ovaj proces i čim prije, ako se dokaže da se radi samo o farsci, oslobode uhićeni i na isti način, uz istu medijsku pompu objavi vijest o njihovoj nevinosti i zatraži isprika odgovornih koji su taj događaj i montirali”, kaže se i traži se na kraju priopćenja kojega su javnosti i hrvatskim političkim dužnosnicima uputili iz Udruge Specijalne policije Domovinskoga rata „Munje – Središnja Bosna”, sa sjedištem u Busovači.

Zvonimir Čilić / VL