Traže se bolja rješenja za obrazovanje romske djece

Sastanak romiUdruženje „Mladi Romi” Srednjobosanske županije, u petak je za područje općine Vitez organiziralo sastanak sa roditeljima romske djece, učenika Osnovne škole „Vitez” u Vitezu. Sastanak je organiziran u suradnji sa Osnovnom školom, Općinom Vitez, Centrom za socijalnu skrb i sa resornim županijskim ministarstvom.

Sastanak je održan u amfiteatru OŠ Vitez, a odziv roditelja bio je vrlo dobar, no sa žaljenjem treba konstatirati kako roditelja djece koja nisu uključena u obrazvni proces nije bilo. Na sreću, kako nam je kazala vrijedna predsjednica Udruženja „Mladi Romi” Srednjobosanske županije, Vitežanka, Aldina Fafulović, takvij je u Vitezu ipak malo jer čak 90 posto romske djece osnovnoškolskog uzrasta u općini Vitez uključeno je u obrazovni proces.

No, kako je rečeno i na sastanku s roditeljima, problema ima, a riječ je, prije svega, o čestim i neopravdanim izostancima sa nastave, slabijem uspjehu u savlađivanju nastavnog gradiva i drugim problemima za što se uspješna rješenja traže, a na tom tragu, je i sastanak održan s roditeljima u petak u Vitezu.

Ravnateljica OŠ „Vitez” koju i pohađa najveći broj romske djece, njih skoro osamdesetoro, Slavica Šerbetić, je kazala da nastavno osoblje škole, te pedagog i psiholog ulažu i dodatne napore, organiziraju i produžnu nastavu, kako bi romska djeca, čak i ona koja neopravdano izostaju s nastave, savladala školsko gradivo i uspješno završila osnovnu školu.

S tim ciljem, kazala nam je predsjednica Aldina Fafulović, formirat će se stalno općinsko tijelo, Komisija, koja će uočene probleme u obrazovnom procesu romske djece prezentirati roditeljima, nadležnim općinskim i županijskim tijelima, te Udruženju „Mladi Romi”, kako bi se uočeni propusti, objektivni i subjektivni, što brže i što učinkovitije rješavali.

Ovakvi sastanci, i ovakva tijela, bit će održana i formirana i u drugim srednjobosanskim općinama, što bi trebalo rezultirati i novim impulsima i boljim rezultatima u obrazovanju romske djece u Srednjobosanskoj županiji.