Travnjak Bilinog polja u očajnom stanju

Nastavak nogometne sezone u BiH otvorit će se utakmicama 1/8 finala Kupa BiH, a susreti će se igrati 18 i 19. februara.

Podsjetimo, plasman među 16 najboljih ekipa u ovom takmičenju izborili su: Rudar Prijedor, Borac, Velež, Posušje, Željezničar, Leotar, Zrinjski, Laktaši, Sloboda, Sloga, Zvijezda, Rudar Kakanj, Čelik, Radnik, Široki i Tuzla City.

Do utakmica je ostalo 19 dana, a godinama jedan od najboljih travnjaka u BiH trenutno se nalazi u očajnom stanju.

Zenički Čelik najljepša je priča ove sezone u najmasovnijem takmičenju u našoj zemlji. Zeničani su najprije osvojili KUP ZDK, da bi onda na Bilinom polju savladali lidera 1.lige FBiH, ekipu GOŠK-a rezultatom 4:2, da bi u 1/16 finala na Bilinom polju u sjajnoj atmosferi pred 9.000 gledatelja nakon izvođenja jedanaesteraca izbacili i ekipu Sarajeva

Zeničani će 18. februara na Bilinom polju u okviru 1/8 finala Kupa BiH dočekati Radnik iz Bijeljine, tim koji se takmiči u 1.ligi RS, a budući da se i u ovoj fazi takmičenja igra samo jedna utakmica, imaju veliku priliku da izbore plasman među osam najboljih ekipa u ovom takmičenju. To bi svakako bio sjajan rezultat, uz nastavak dobrih igara i u Drugoj ligi FBiH, grupa “Centar”, gdje su nakon prvog dijela sezone vodeći na tabeli, te im je glavni cilj ove sezone plasman u 1.ligu FBiH.

Ipak, crno-crveni imaju velike probleme s trenažnim procesom jer u Zenici nemaju gdje trenirati, budući da tereni nisu uslovni za treniranje.

Teren sa prirodnom travom na Kamberovića polju se reparira, kao i onaj u Nemili, dok je teren s umjetnom travom također na Kamberovića polju u katastrofalnom stanju i na njemu je veoma rizično trenirati, te se posljednjih godina nekoliko igrača Čelika teško povrijedilo pri trenažnom procesu na tom terenu.

Novinari portala Sportsport.ba posjetili su i stadion Bilino polje, gdje Čelik također ne može trenirati, a ono što su vidjeli na licu mjesta je u najmanju ruku sramotno.

Teren Bilinog polja trenutno izgleda kao da se dugo godina utakmice tu nisu igrale i velika su sramota za Grad Zenicu, koja ima obavezu održavanja travnjaka.

Kako su novinari portala Sportsport.ba saznali, teren se od oktobra prošle godine ne održava, budući da još nije potpisan novi ugovor s firmom koja bi održavala travnjak, s toga je teren trenutno u katastrofalnom stanju.

Obzirom da je za 19 dana utakmica Čelika i Radnika u okviru 1/8 finala Kupa BiH pitanje je u kakvom će stanju teren biti do te utakmice. Iskreno se nadamo da će Gradska uprava što prije završiti sa odabirom izvođača za održavanje travnjaka, potpisati novi ugovor, te pokušati da teren bude u optimalnom stanju 18. februara.

Zanimljivo je i to da su danas predstavnici NK Čelik održali sastanak sa Gradonačelnikom u prostorijama Gradske uprave na kojem su bili prisutni i Gradski viječnici, ali nije poznato da li se o ovom problemu razgovaralo i hoće li se išta riješiti u narednom periodu.

Bilino polje je dugogodišnji dom naše reprezentacije, a da bi tako i ostalo, travnjak se mora redovno održavati kao i stadion.

Gotovo svi u Zenici znaju šta utakmice nogometne reprezentacije znače za ovaj Grad i koliko hiljada turista i navijača iz svih dijelova BiH i Evrope taj dan bude u gradu čelika.

Nadamo se da će nadležni što prije riješiti ovaj problem, te teren u narednom periodu svakodnevno održavati i sačuvati ga kao jedan od najboljih, što je i uslov da Zenica bude centar BiH makar nekoliko puta godišnje, kada se igraju utakmice naše A- nogometne selekcije.