Travnik: Tvornica šibica Dolac ima tradiciju dugu 116 godina

Tvornica šibica Dolac na Lašvi kod Travnika jedina na Balkanu proizvodi drvca za paljenje vatre. Od nekadašnjih 200 koji su radili u tri smjene danas u ovome poduzeću radi desetak radnika povremeno.

Ipak novi vlasnici nisu dali ugasit šibicaru a uveli su i novi proizvod, kaminsku šibicu koja je duža od obične i veoma tražena na tržištu.Jeftini upaljači su potisnuli šibicu sa tržišta.

Tvornica radi za domaće tržište a nešto se izvozi i u susjednu Srbiju.Desetak radnika radi povremeno u proizvodnji šibica a zahvaljujući maloprodajnim objektima poduzeća Best, što proizvedemo to se i proda. Radnici koji su nakon privatizacije imali uvjete za mirovinu ostvarili su svoja prava iz radnog odnosa a oni koji nisu imali mjesta u šibicari dobili su priliku da rade u okviru poduzeća Best koje je i vlasnik ove tvornice”, izjavila je za Anadoliju direktorka tvornice Ljubinka Lešić.

Zanimljivo je napomenuti da je 80-tih godina prošloga stoljeća za šibicaru nabavaljena nova oprema iz Švedske. Nakon rata u BiH, Šveđani su kupili tvornice šibica u Hrvatskoj, Mađarskoj, Bugarskoj.Privatizirali, ugasili proizvodnju i prodali imovinu.

Dolazili su oni i ovdje u našu tvornicu da je kupe. Htjeli su da imaju monopol na tržištu, međutim tadašnja direktorka Senada Halilović nije htjela prodati tvornicu šibica u Docu.Privatizacija je izvršena 2003. godine i od tada tvornica šibica radi ali sa smanjenim kapacitetima”, govori nam Hasema Gačić bivša laborantica tvornice šibica.

Pored domaćinske šibice ovdje se proizvodi i kaminska šibica. Novi proizvod tvornice koji je sve traženiji na tržištu. Zahvaljujući inovaciji Seada Šćetića majstora na održavanju, ručni rad zamijenjen je strojnim.

Kaminsku šibicu radili smo ručno. To je bio veoma težak i spor posao. Došao sam na ideju da ručni rad zamijenim mašinskim, odnosno bržim načinom proizvodnje tako da sve ide daleko efikasnije, lakše i jeftinije. Koliko mi je poznato kaminska šibica je jako tražena na tržištu,” govori nam Sead.

Radnici s kojima smo razgovarali u tvorinici šibica Dolac na Lašvi imaju samo riječi hvale za uvjete u kojima rade.

Uslovi za rad su dobri. Plaća redovna, a kako nam je došla nova tehnološka linija za proizvodnju šibica radit je puno lakše. Nema nikakvih problema, stresova. Radi se normalno”, kaže za Anadoliju Razija Belegić koja trideset godina proizvodi šibice.

Proizvodnja šibice lagano odumire ali mislim da će šibica u manjim količinama još dugo biti na našem tržištu. Domaćinstva na selu još uvijek su privrženija šibici nego upaljaču. Šibica se sve više traži i kao suvenir tako da mislim da se ona neće baš tako lako ugasit na bh tržištu”, kaže nam Haris Kulaglić iz tvornice šibice Dolac na Lašvi.

Srećko Stipović | Flash.ba

Prethodni članakMiroslav Puljić naredne 4 godine direktor PS Vitezit
Sljedeći članakPredstavljanje knjige “Ljudi i vrijeme” Zvonimira Čilića u ponedjeljak u Ljubuškom