Travnički Hrvati bojkotiraju izbore za načelnika općine

Općinski Odbor HDZ BiH Travnik na sjednici održanoj 19. srpnja 2011. godine donio je Odluku o nesudjelovanju na prijevremenim izborima za načelnika Općine Travnik. Ovim putem općinski odbor HDZ BiH Travnik poziva sve Hrvate Travnika da izbore bojkotiraju, odnosno da ne izađu na iste te da upravo taj čin bude izraz volje hrvatskog naroda Općine Travnik.

Promišljajući trenutnu političku poziciju kako u FBiH, Županiji Središnja Bosna s naglaskom na Općinu Travnik, suglasni sa svim drugim hrvatskim političkim strankama, ovu odluku donosimo s ciljem da našim ne sudjelovanjem, odnosno političkom šutnjom i prosvjedom potaknemo sve relevantne državne i međunarodne čimbenike da konačno čuju glas Hrvata Travnika.

Poznato je da su Hrvati Travnika u proteklom ratu protjerani s većeg djela općine Travnik, da je opstrukcija povratka bila konstantna i raznovrsna od ubojstava, neobnavljanja porušenog, nezapošljavanja u javne institucije, preglasavanja kao i prisustva svih drugih vidova kulturnog, političkog, te društvenog oblika diskriminacije i marginalizacije Hrvata na ovom prostoru.

Ravnopravnost Hrvata Travnika, je svrha ovoga čina, kojim želimo postići da se:

• glas Hrvata uvažava, te da se volja hrvatskog naroda institucionalno i pravno zaštiti

• općina Travnik preustroji u gradsku zajednicu, gdje bi statutom grada Travnika bila zajamčena svekolika prava Hrvata i svih drugih građana

• u javne institucije ravnopravno upošljavaju Hrvati po popisu iz 1991. godine

• potakne povratak i opstanak Hrvata na svojim ognjištima, te da sve institucije koje na tome rade moraju dati svoj veći doprinos

• da kroz novi ustroj općine Travnik i Hrvat može biti izabran za gradonačelnika grada Travnika

Poštovani glasači, u nadi da razumijete ovu Odluku, vjerujemo da ćete kao i do sada stati uz nas i doprinijeti zajedničkom cilju koji se ogleda u boljoj kvaliteti življenja i našem opstanku na ovim prostorima.