Travnik: Održan okrugli stol na temu obnovljivih izvora energije

“Obnovljivi izvori energije – Energija vjetra – Sadašnjost i budućnost” naziv je teme okruglog stola koji je održan u srijedu u Centru za kulturu Travnik…

Namjera ovoga okruglog stola je pokušati na jednom mjestu sažeti ključne prednosti i problem vezane za vjetroelektrane, te pokušati dati potvrdan pogled na tu tehnologiju, a domaćin okruglog stola je bio načelnik općine Travnik Admir Hadžiemrić.

Uvodničar okruglog stola na temu “Obnovljivi izvori energije – Energija vjetra – Sadašnjost i budućnost” bio je prof. dr. Mustafa Musić, rukovodilac Sektora za strateški razvoj JP Elektroprivreda BiH, koji je ovom prilikom kazao da je cilj doprinijeti edukaciji javnosti o značaju vjetroelektrana u kontekstu najvećeg pitanja kojim se danas svijet bavi a to je pitanje globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena.

Kako je kazao Musić moguć je utjecaj vjetroelektrana na lokalna staništa ptica i šišmiša, utjecaj na površinske i podzemne vode, vizualna percepcija, te utjecaj na infrastrukturu, piše Tnt.ba.

U drugoj polovini prosinca ove godine planirana je i velika konferencija u Parizu posvećena globalnom zagrijavanju i klimatskim promjenama gdje će se na ovu temu okupiti i svi svjetski lideri.

Treba istaknuti da su predstavnici Udruženja građana; Planinarsko društvo “Paklarske stijene“, Planinarsko društvo „Guča Gora“, Eko udruženje Ovčarevo-Vlašić i M.Z. Paklarevo, napustili organizirani skup zato što je isti zamišljen kao predavanje o obnovljivim izvorima energije-energiji vjetra, a ne o tekućim nastalim problemima namjere izgradnje vjetrenjača na Vlašiću. U priopćenju ističu da im je na nedemokratski način onemogućeno da sudjeluju u otvorenoj raspravi i iznesu javno svoje stavove.

Prethodni članakSBŽ: Mnoštvo aktivnosti u povodu Svjetskog dana dijabetičara
Sljedeći članakGKM Vitez i „Šmizle“ nastavljaju 7. Međunarodne Dani kazališta „Vitez 2015“