Travnik obilježava 40. obljetnicu smrti Ive Andrića

ivo andric

Četrdeset godina je prošlo od smrti književnika i nobelovca Ive Andrića, a njegov rodni grad Travnik ovu obljetnicu danas obilježava na simboličan način.

Sve poštanske pošiljke upućene danas iz Travnika imaju otisnut poseban poštanski žig s motivom ove obljetnice, a radi se o ideji Zavičajnog muzeja i Društva filatelista i kolekcionara iz Travnika.

Ovim povodom u Travniku će danas biti održano i predavanje “Kronika Andrićeve smrti”.

Kustos muzeja “Rodna kuća Ive Andrića” u Travniku Enes Škrgo kazao je da svrha nije samo obilježavanje obljetnice, nego se teži tome da Andrić i njegova djela budu prisutni u svakom kutku Travnika, za što potrebna veća potpora nadležnih institucija.

– Nadam se da neću biti pogrešno shvaćen ako kažem da želimo stvoriti ambijent kako bi Travnik postao Andrićgrad, jer on to po mnogim elementima jeste. Međutim, mi ne želimo graditi nego u prvi plan želimo staviti ono što je Andrić za života govorio: ‘Važno je djelo, a ne pisac’. Dakle, želimo nešto potpuno suprotno od onoga što radi Emir Kusturica u Andrićgradu u Višegradu – kazao je Škrgo.

Zahvaljujući inicijativi Zavičajnog muzeja, Travnik će uskoro dobiti i kazališnu predstavu “Nobelovac i Travnik” koja će biti urađena po motivima iz životopisa i književnih djela Ive Andrića te će biti dio turističkog sadržaja travničke tvrđave.

Prethodni članakThermoflux iz Jajca osvojio prestižnu nagradu za dizajn na sajmu ISH u Njemačkoj
Sljedeći članakZa vikend starta dugo najavljivana BH RAGBI SUPER LIGA