Travnik: Mirsad Hrustanović posljednji satler središnje Bosne

Mirsad Hrustanović iz Travnika posljednji je satler u središnjoj Bosni.

Iako je u mirovini prijavio je dopunsku djelatnost kako bi održao svoju radnju “na životu” jer još uvijek se pojavi po neki kupac da poruči opremu za svoga konja.

Izradom opreme za konje počeo sam se baviti 1995. godine. To mi je bilo stalno zanimanje. U to vrijeme bilo je više i konja pa se nekako moglo živjeti od ovoga posla. Kako je mehanizacija zamjenjivala konje tako je i moj posao opadao, pogotovo otkako je sve više napuštenih sela i neobrađenih njiva. Odem ponekad na štraparijade (natjecanje konja u povlačenju velikih trupaca) pa tu ponudim opremu, nešto i prodam, ali posla je sve manje”, govori Mirsad dok priprema novu ormu za kupca iz Srbije.

Ovdje sam zaradio penziju. Pored opreme za konje uradi se ponešto i za lov. Najviše lovačke stolice, razno remenje i kaiševi. Od konjske opreme još uvijek radim komute, kisove, julare, križnice, pokrivke zobnice i tako. Bilo je ovdje posla. Dolazili su ljudi poručiti opremu za konje čak iz Slovenije, Austrije, Srbije, Hrvatske. Ali, kao što sam i rekao ovaj posao sigurno ide u zaborav. Imam sina, ali on ne želi da radi taj posao jer više se ne može živjeti od ovoga zanata. Imam osjećaj ako se ovako nastavi djeca neće uopće znati kako izgleda konj. U ovih dvadesetak godina samo sam jedanput dobio poticaj od županije i to tri tisuće maraka. Naravno, kupio sam materijal za taj novac jer sve se mora pravdati računima. Kad bi to društvo prepoznalo kao tradicijski obrt pa barem svake druge godine davalo poticaj za posao bilo bi zainteresiranih da se ovaj zanat ne ugasi. Nedavno mi je dolazila jedna tv ekipa iz Slovenije da snima priču o ovom zanatu jer ni kod njih više nema majstora koji prave opremu za konje”, priča za Anadoliju Mirsad Hrustanović.

Mnoga sela središnje Bosne nemaju uopće ni jednoga konja, a veliki broj ni kravu. Tradicionalna proizvodnja hrane očito postaje prošlost. Izgleda da to vrijedi i za zanimanje satler koje je nekada bilo veoma cjenjeno u društvu.

Prethodni članakSkoro polovina stanovnika FBiH puši, trećina redovito konzumira alkohol
Sljedeći članakDodjela stipendija djeci branitelja u Srednjobosanskoj županiji