TRAVNIK: Ministarsvo obrazovanja dalo suglasnost za obilježavanje i korištenje bibliobus stanica u dvorištima osnovnih škola

Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta KSB dalo je suglasnost za obilježavanje i korištenje bibliobus stanica u dvorištima osnovnih škola na području općine Travnik, navode iz JU Gradska biblioteka Travnik.

Dobivena suglasnost Ministarstva, Javna ustanova Gradska biblioteka Travnik pribavila je sva potrebna dokumenta i odobrenja za početak postupka osnivanja bibliotečke autobuske stanice u Novom Biloj, Han Biloj, Mehuriću, Guči Gori, Docu na Lašvi, Turbetu, Karauli, Vitovlja i Kalibunaru na području općine od Travnika.

Javna ustanova Gradska biblioteka Travnik ovim putem zahvaljuje Ministarstvu obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta KSB i ministru Bojanu Domiću na podršci ovom projektu i našim ukupnim naporima da građanima Općine Travnik pružimo najbolju i najkvalitetniju bibliotečku uslugu, stoji u objavi JU Gradska biblioteka Travnik.

Posjetimo se da je JU Gradska biblioteka Travnik nabavila vozilo Opel Combo koje će se koristiti u projektu „Nabavka bibliobusa i uspostava rada pokretne biblioteke na području općine Travnik“. Nabavkom bibliobusa započela je II faza implementacije projekta, te slijedi njegovo opremanje odgovarajućim bibliopolicama i nabavka novih knjiga.

III faza projekta odnosi se na uspostavu bibliobusne linije na području općine Travnik sa preciznim mapiranjem bibliobusnih stanica, te vremena dolaska i zadržavanja bibliobusa na određenoj stanici.

Očekiva se da će projekt posebno doprinijeti promociji knjige te razvoju navika i kulture čitanja kod građana nastanjenih u područjima koja nisu u blizini gradskog centra, kao što su naselja Nova Bila, Stara Bila, Han Bila, Mehurić, Polje, Turbe, Karaula, Mudrike, Vitovlje, Slimena, Babanovac – Vlašić kao sportsko-rekreativni centar, te druga udaljena mjesta općine Travnik.