Travnik: Korupcija u svim porama društva u SBŽ

Korupcija je jedan od najvećih problema u svim sferama društva i treba učiniti sve da se njezini loši učinci smanje, te putem profesionaliziranih timova za borbu protiv korupcije pokušati prevenirati njezino nastajanje, rečeno je to danas u Travniku na okruglom stolu o profesionalizaciji radnih mjesta u oblastima borbe protiv korupcije u SBŽ koji je organizirala Misija OSCE-a u BiH.

Premijer SBŽ Tahir Lendo naglasio je da se borba protiv korupcije mora voditi od građana do svih instanci vlasti.

“Korupcija je danas prisutna u svim porama društva i borba protiv nje treba krenuti od građana do svih instanci vlasti. Ako napravimo jedan uređen sustav smanjili bi prisustnost korupcionih radnji u društvu”, rekao je Lendo.

Bez istinske podrške politike, kaže Dragan Slipac, zamjenik direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, nema ni ozbiljne borbe protiv korupcije.

“Korupcija u BiH nažalost sve više napreduje, a mi zaostajemo. To je sustavni problem, nemamo vladavine prava, sve je urušeno, potpuna moralna degradacija. Puno je uzroka i pojava korupcije. Dosad smo imali deklarativnu podršku politike, ali bez istinske podrške nema ni ozbiljne borbe protiv korupcije”, rekao je Slipac.

Iskorijeniti korupciju preko noći je nemoguće, kazao je Mladen Marijanac, v. d. šefa terenskog ureda OSCE-a u Travniku.

“Proces nije lak i svi smo toga svjesni. Neće ovo riješiti problem korupcije, nitko nema ni najmanju primisao da ćemo je iskorijeniti u samom startu, ali želimo započeti taj proces”, rekao je Marijanac.

I dok županijska Vlada rado ističe da snažno podržava borbu protiv korupcije, županijski ministar pravosuđa i uprave Zoran Marković novinarima je ponudio svoje viđenje stanja stvari, u kojem korupcije – nema?!?

“Nemamo korupcije, ona ne postoji, postoje samo ljudi. To je nešto imaginarno. Mene je stid, slušam vas kako kažete da su političari lopovi i korumpirani. Znači samo sam ja korumpiran, idete općenito, pa ubodete mene. Mogu i ja reći novinari su korumpirani. Svakog bi nazvali korumpiranim, a kad nama treba onda bi uletjeli s parama, zamolili, iskoristili vezu, zaposlili se. Volim reći “otkrij ćebe, vidi sebe””, poručio je osebujni ministar novinarima.