Travnik i dalje čeka odluku SIP-a o novom načelniku

Travničani čekaju odluku o izborima za načelnika, nakon što je Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP BiH) potvrdilo pobjedu kandidata Stranke demokratske akcije (SDA) koji je preminuo na dan izbora. Raspisivanje prijevremenih izbora sve je izglednija opcija, a prema najavama odluka bi mogla biti donesena sljedećeg tjedna.

Prema informacijama kojima raspolažu političke stranke, Središnje izborno povjerenstvo odluku o izborima u Travniku donijet će sljedećeg tjedna. Iz SDA kažu da su jedina moguća opcija prijevremeni izbori za načelnika, a kao argument navode zakonski okvir.

“Sada se, nakon je SIP proglasio pobjednika, očekuje da oni proglase da zbog smrti nije moguće uručiti mandat dr. Peci. Sada postoji zakonski okvir da se proglase prijevremeni izbori u Travniku”, kaže Tahir Lendo, predsjednik Općinskog odbora SDA Travnik.

Ako se dogodi da odluka SIP-a bude da se ide u prijevremene izbore, iz travničke Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) najavljuju nove žalbe.

“SIP je imao dovoljno materijala i motiva da uradi kako im je sud naložio. Prošlo je više od dva mjeseca od izbora, što su odlučili o Travniku? Zašto potvrđuju rezultate, a osoba je umrla? Mi se na sve odluke žalimo i žalit ćemo se i na odluku o prijevremenim izborima, ako bude donesena”, kazao je Bojan Domić, predsjednik Općinskog odbora HDZ-a Travnik.

Iz SIP-a još nema službenog stava. I dok se situacija s načelničkim mjestom tek treba riješiti, problema s formiranjem Općinskog vijeća u Travniku, akteri kažu, neće biti.

“Vijeće će biti formirano, nema nikakvih zapreka, ljudi ne trebaju trpjeti”, kazao je Domić.

A, do izbora ili uručenja mandata novom načelniku, općinu vodi aktualni načelnik Admir Hadžiemrić. Građani Travnika u ovom slučaju neće ispaštati s obzirom na to da je po trenutnom zakonskom rješenju do završetka izbora produžen mandat aktualnom načelniku.

“Imajući u vidu činjenicu da je mandat istekao, kako odbornicima, vijećnicima, tako i načelnicima i gradonačelnicima, mandat i po Ustavu i po Izbornom zakonu traje četiri godine…. Imajući u vidu činjenicu da je Središnje izborno povjerenstvo prolongiralo održavanje izbora s 4. listopada, kako je to u skladu s Izbornim zakonom, na 15. studeni, onda ste imali jednu prazninu da će, praktično, jedinice lokalne samouprave ostati i bez zastupničkog tijela i izvršne vlasti, a to su gradonačelnici i načelnici”, kazao je Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom”.

Pred Travničanima je dug period do izbora novog načelnika, kažu predstavnici političkih stranaka iz ovog grada. Svijetla točka čitavog procesa su najave da će novo Općinsko vijeće biti konstituirano u narednih deset dana, piše BHRT.