TRAVNIK: 28. godišnjica krvave bitke za Pješčaru, ključne za obranu gotovo cijele Lašvanske doline

Prema ocjenama i procjenama vojnih analitičara, jedna od presudnih bitaka za Novu Bilu, a time i za Lašvansku dolinu, u proteklom ratu između Armije BiH i HVO-a, vođena je na koti Hrašće, u narodu poznatijoj pod nazivom Pješčara.

Naime, samo tog 12 lipnja 1993. godine, nakon što su 8. lipnja nadmoćne snage tzv. Armije BiH iznenada napale postrojbe HVO-a i hrvatska naselja u općini Travnik, protjerali Hrvate s tih područja, do tada svoje ratne saveznike u borbi protiv JNA i srpskih paravojnih snaga, na ovoj koti, koja je tijekom dana  u više navrata padala u ruke bošnjačkih snaga, poginula su 22  bojovnika, a više desetaka ih je ranjeno. Bili su to pripadnici Druge bojne travničke Frankopan brigade HVO-a, zatim HVO-a Zenice, ali i pripadnici postrojbi za posebne namjene „Žuti“, Tvrtkovci“ i „Vitezovi“.

U obrani tog vrlo važnog strateškog položaja tijekom rata poginulo je ukupno 68 pripadnika HVO-a, a više od stotinu ih je lakše i teže ranjeno. No, kota Hrašče je obranjena, a time i Nova Bila i hrvatska enklava Lašvanska dolina, 316 dana od daleko brojnijih snaga tzv. Armije BiH opkoljena i neprekidno napadana.

U povodu 28. obljetnice ove povijesne bitke, uz spomen-obilježje podignuto na ovoj koti u znak sjećanja na poginule branitelje, slavljena je sveta misa zadušnica. Uz koncelebraciju novobiljanskog župnika, fra Slavka Petrušića, fra Mogomira Kikića i gučogorskog gvardijana, fra Drage Pranješa Čarlija, svetu misu je predvodio vlč Goran Kosić. 

Pred početak misnog slavlja, uz spomen-obilježje vijence cvijeća položili su i svijeće upalili članovi obitelji poginulih, predstavnici kulturnih, športskih te udruga iz Domovinskoga rata na čelu s ratnim zapovjednikom generalom Ilijom Nakićem, predstavnici političke i izvršne vlasti Hrvata Travnika i Srednjobosanske županije, predvođene ministrom Bojanom Domićem.