Travnik: 22. obljetnica od stravičnog stradanja Hrvata

U Travniku se danas obilježava 22. obljetnica stradanja Hrvata travničke općine, priopćeno je iz Udruge “Zora” iz Brajkovića.

Tim povodom Udruga “Zora” organizirala je pješački pohod pod nazivom “Put nade” (Brankovac – Pješčara – Šarići – Čeke – Grahovčići – Spomen obilježje Ovnak).

Naime, 8. lipnja 1993. godine zabilježeni su najteži zločini u selu Maljine, zaselku Bikoši, u kojem je ubijeno 37 Hrvata i selu Čukle, gdje je ubijeno 19 Hrvata, a sličan zločin dogodio u selima Miletići, Grahovčići, Brajkovići, Krpeljići, Han Bila, Radojčići, Podovi, Ovnak i Guča Gora.

Toga dana u Travniku i okolnim selima, ubijani u i mučeni zarobljeni hrvatski civili i pripadnici HVO-a, često uz ritualne obrede, prenosi Prvi.tv.

Kasapljenja, vađenje organa, odsijecanje ekstremiteta, tjeranje da piju vlastitu krv i kliču Alahu, bila su neka od zlodjela koje su činili tzv. borci za vjeru – postrojbe El Mudžahid.

Dokumentarac o ovome događaju napravili su sami mudžahedini, a pokazuje sva stradanja hrvatskoga naroda u neravnopravnoj borbi protiv tadašnjeg ISIL-a u srcu Europe, navodi se u priopćenju.

Današnju obljetnicu na Ovnaku posjetili su brojni branitelji, predstavnici političkog i društvenog života naše županije, kao i mnogobrojni građani. Obljetnici je prisustvovao i predsjednik Federacije BiH i dopredsjednik HDZ-a BIH Marinko Čavara, Nikola Grubešić, Ministar zdravstva i socijalne skrbi u SBŽ te Josip Kvasina, predsjedatelj Sabora Srednjobosanske županije.