Travnički studenti prevareni za putovanje u Istanbul

Grupa od 60-ak studenata iz Sarajeva i Travnika jučer se okupila u Sarajevu, ispred Zemaljskog muzeja BiH, sa svojim roditeljima, a sve u povodu ne odlaska na plaćeno putovanje u Istanbul.

“University Break – 1.000 studenata iz BiH u osvajanju Turske” – naziv je putovanja na koji su jučer u 10.00 sati trebali otputovati spomenuti studenti u posredstvu agencije Eme Tours iz Travnika. Međutim, do putovanja nije došlo, a studenti poručuju da su prevareni!

Prevareni studenti su blokirali autobus nakon što im je rečeno da moraju dati još 80 eura za fakultativne izlete te 20 KM za zdravstveno osiguranje, napominjući da o tome prethodno nisu bili obaviješteni. Pobunili su se i rekli da ne žele platiti, a oni koji su i prije mjesec dana otkazali putovanje tražili su povrat novca.

Alaga Zelkanović, predstavnik organizacije “Studentska putovanja”, na čiji privatni račun i u čije ruke su studenti uplaćivali novac, prije dolaska autobusa napustio je mjesto okupljanja i, prema riječima očevidaca, jednostavno otišao, prenosi Klix.ba.

Pozvana je policija, a vlasnik agencije Mujo Opardija, koji je istovremeno i vozač autobusa, rekao je da je novac kod Zelkanovića. Njega, kako je kazao, jučer nije vidio, iako mu je on obećao da će doći. Opardija je okupljenima kazao da ne može voziti, a potom je prijavio nestanak svoje torbice.

On je odveden na informativni razgovor u PU Centar, a studenti su ostali pred Zemaljskim muzejom. Promotivna cijena putovanja iznosila je 159 KM, a regularna 199 KM.