Travnički muftija s dvojicom suradnika zadržan na hrvatskoj granici

Na graničnom prijelazu između BiH i R Hrvatske kod Slavonskog Broda u petak su satima bili blokirani travnički muftija i član Rijaseta Islamske zajednice u BiH Nusret ef. Abdibegović, direktor Elči-Ibrahim pašine medrese Travnik Dževdet ef. Šošić i upravnik i profesor u ovoj medresi Safet Durguti.

Muftija Abdibegović sa dvojicom bliskih saradnika krenuo je na službeni put u Njemačku. Hrvatski granični policajci zaustavili su ih oko 9.30 sati a potom nekoliko sati zadržali na granici.

– Zadržani smo na granici tri i po sata bez razloga. Dva sata smo držani bez ikakvog obrazloženja a kada smo tražili i protestirali tražeći obrazloženje onda su nam rekli da jedan od nas ne može ući u Hrvatsku. I ništa više. Poslije toga su nas držali još sat i po da bi na kraju jednom od naših prijatelja, upravniku Elči-Ibrahim pašine medrese, izdali rješenje o zabrani ulaska u Hrvatsku. Nama su, evo, dozvolili da, napokon, čekajući od pola deset negdje oko 13.15 uđemo. Mi smo mislili da ćemo džumu klanjati u Zagrebu, da ćemo se sresti s Bošnjacima i radovati što žive u zemlji koja će ući uskoro u Evropsku Uniju. Nažalost, dočekani smo na krajnje nekorektan način. Mogli su istog momenta, za pola sata, sat ili dva, napraviti provjeru. Mi se toga ne bojimo, kazao je u telefonskoj izjavi za RTV Bugojno travnički muftija.