Travnički čelnik otkazao poslušnost središnjici SDA: Tihić sprema osvetu Selmanu

Novi unutrašnji raskol ovih dana ozbiljno potresa SDA, a posljedice ostavlja i na koaliciju platformaških stranaka koje vladaju dijelom Federacije BiH.

Do sada slijepo odani čelnik srednjobosanske SDA Salko Selman okrenuo je leđa Sulejmanu Tihiću, a ovaj mu je uzvratio osvetnički najavljujući uvođenje povjereništva, potvrđeno je “Avazu” iz vrha ove stranke.

Bez uspjeha

Do sukoba je došlo zbog dogovora o formiranju vlasti u ovom kantonu, koji su postigli SDP i dva HDZ-a, a na štetu Tihićeve stranke. Selman je, nezadovoljan time, protestirao, ali bez uspjeha.

Prema našim informacijama, predsjednik KO SDA u Travniku Selman poručio je Tihiću da mu “nikada neće halaliti” što ga je, kako tvrdi, izdao prilikom sklapanja vlasti u Srednjobosanskom kantonu.

Selman je, podsjetimo, ranije bio Tihićev čovjek od povjerenja i jedan od najodanijih kadrova, što novi sukob u SDA čini još dramatičnijim.

– Selman se dugo hvalio da on jedini može udariti šakom o sto i Tihiću reći neke stvari. Sada je potpuno bijesan, jer mu je Tihić obećao da se teret dogovora o formiranju vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu neće prelamati preko leđa SDA u srednjoj Bosni kao što je to bio slučaj 2002. i 2006. godine. No, Predsjedništvo SDA prihvatilo je dogovor suprotan Tihićevom obećanju, što je Selman s pravom doživio kao izdaju. Zato sada govori sve najgore o čelniku stranke – tvrdi “Avazov” sagovornik u SDA.

Jasne poruke

Nadalje, Selmanu poseban problem predstavlja činjenica da se zbog ovakvog raspleta događaja suočio i s ozbiljnim unutarpartijskim nezadovoljstvom. Jer, jednostavno nema dovoljno pozicija kojima bi zadovoljio brojne kadrove.

– Situacija u SDA je kulminirala. Iz SDA u Gornjem Vakufu jasno su poručili da će svi dati ostavke ako Sedžad Milanović ponovo ne bude ministar. Isto su kazali i u jajačkoj SDA, ako za ministra ne bude imenovan Bajro Makić – navodi naš izvor.

U konačnici, Selman je poručio da će i sam podnijeti ostavku na predsjedničku funkciju ako njegov KO SDA u SBK podrži odluku Predsjedništva SDA da se na ovakav način formira vlast u tom kantonu. Isto će učiniti i ako ga KO SDA podrži, a Predsjedništvo SDA ostane pri već usaglašenim stavovima.

– Tihić ne voli ucjene na koje sada nesporno igra Selman i nije isključeno da se u KO SDA u SBK uvede povjereništvo, kao što je to već urađeno u Bugojnu, Donjem Vakufu i Jajcu – podvlače u srednjobosanskoj SDA.

Dnevni avaz