Travnička pisanica – najveća u ovom dijelu Europe (FOTO i VIDEO)

Nekoliko travničkih umjetnika osmislilo je i izradilo veoma zanimljiv projekt, najveće uskršnje jaje na području bivše Jugoslavije.

Naime, pisanica visoka čak 2,64 metra danas je izložena na travničkom središnjem trgu.

Akademski kipar Fabijan Tomić, voditelj čitavog projekta kazao je kako je riječ o najvećem uskršnjem jajetu na području bivše države.

“U kiparstvu je forma jajeta jako poznata, bio je izazov napraviti najveće uskršnje jaje na području bivše Jugoslavije. Projekt je urađen putem udruge ‘Naša zemlja’, a osim toga, radili smo i figure u prirodnoj veličini. Oslikavanje nije bilo ni u planu, no s obzirom na to da smo ga završili u razdoblju Uskrsa, oslikali smo ga. Projekt je trajao od početka prošle godine”, rekao je Tomić i dodao da su motivi na jajetu tradicijski.

“Išli smo s akrilnim bojama, jaje je šuplje, ornamenti na njemu su tradicijski. U BiH je tradicija oslikavanja znatno duga. Od pamtivijeka je poznato da se ukrašavalo grančicama i simbolima. Uglavnom su to bake ukrašavale s unucima”, dodao je akademski kipar. 

Razmišljalo se čak i o obaranju Guinnessovog rekorda.

“Nažalost, nismo našli dovoljno široka vrata da završeno jaje može izaći, pa to ostaje za neko drugo vrijeme. Ukupno je ekipa od 12 ljudi utrošila više od 600 sati volonterskog rada”, naveo je Tomić. 

Pisanica će na travničkom trgu biti izložena tjedan dana, odakle će biti premještena ispred crkve u naselju Putićevo.