TRAVNIČKA MAMA HEROINA: Izradom unikatnih suvenira financirala liječenje djevojčice koja je ostala nepokretna

Nesvakidašnja životna priča ovih dana dolazi nam iz Travnika.
Naime, originalnim i unikatnim suvenirima Travničanka Sanela Bešlagić uspjela je u dobroj mjeri financirati liječenje svoje 15-godišnje kćerke Erne, koja je ostala nepokretna poslije operacije prije 15 mjeseci, nakon osmogodišnje borbe sa skoliozom kičme.

S izradom nelabookart, kako naziva svoje knjige, metodom presavijanja i rezanja papira kojom Bešlagić radi svoje rukotvorine, počela je prije dvije i pol godine, upravo u doba kada su Erni počeli zdravstveni problemi.

Danima i noćima sam razmišljala na koji način bi napravila nešto tako. Vježbala sam i tražila nova rješenja, dok nisam došla do ovoga što imam danas. Nisam odustajala dok nisam napravila kako treba, ali taj proces učenja još uvijek traje i trajat će, kazala nam je Bešlagić.

Materijali su uglavnom stare knjige koje im poklanjaju prijatelji, rođaci, a dio su dobili i od travničke Gradske knjižnice.

Sve se radi ručno, list po list se presavija i reže. Suprug radi korice, tako da za jednu knjigu treba skoro dva dana rada, kazala nam je Bešlagić.

Motivi su, kaže, uglavnom ljubavni ili vjerski, a naručuje se uglavnom za specijalne prilike.

Najčešće narudžbe primamo za godišnjice braka, rođendane, vjerske praznike, dečko naruči curi ili ona njemu… Trenutno radim jednu knjigu za 25 godina braka jednog para, srebrni pir”, rekla nam je Bešlagić.

Na instagramu je, kaže, prate i drugi ljudi iz svijeta koji rade sličnom tehnikom, s kojima razmjenjuje ideje, sve s ciljem da bi pomogla namaknuti sredstva za daljnje liječenje bolesne djevojčice.

“Moja Erna sada mora u banje u Fojnicu, trenutno smo svi u kući nezaposleni, pa nam je ovo jedini izvor prihoda. Jedino na ovaj način mogu joj to priuštiti i zato se svakoj knjizi posebno posvetim”, kazala je Bešlagić.