Travničanin Anto Anić 18 godina traži povrat imovine koju mu je oduzela Armija BiH

Anto Anić iz Travnika ovih će dana prosvijedima s prigodnim transprentima koje planira postaviti pred zgradu Županijskog suda u Novom Travniku obilježiti punoljetnost vlastite borbe za ljudska i nacionalna prava.

Anić će svoje nezadovoljstvo pravnim sustavom u BiH iskazati ovog četvrtka 3.7.2014 godine, a transparente će pred zgradu Suda postaviti u 10 sati, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Točno prije 18 godina Anić je, na temelju potvrde koju mu je izdala Armija BiH , a po kojoj je u ratu mu oduzeta imovina, građevinski strojevi i kamioni, proglašena ratnim plijenom, početi svoju borbu za jedno od temeljnih ljudskih prava, pravo na imovinu.

Anić je u vrlo kratkom ali turbulentnom i po travničke Hrvate tragičnom vremenu prešao put od hvaljenog donatora i pripadnika Civilne zaštite Travnik angažiranog na spašavanju iz ruševina, do neprijatelja. Izbijanjem sukoba između Armije BiH i HVO-a u središnjoj Bosni, Anić kao i njegovi sunarodnjaci postaju neprijatelji, a njihova imovina postaje plijenom pljačkaša. U Anićevom slučaju, imovina nasilno mu oduzeta proglašava se ratnim plijenom, sukladno naputku Sefera Halilovića..

„Ratnim plijenom smatra se sva neprijateljska imovina, ma gdje zatečena, naročito na privremeno zauzetoj teritoriji, a koja može služiti u vojne svrhe“, napisao je krajem rujna 1993 godine tadašnji načelnik Stožera Oružanih snaga RbiH Sefer Halilović.

Za razliku od drugih čija imovina je također oduzeta kao ratni plijen, Anto Anić svojom upornošću uspijeva dobiti ne samo potvrdu da su njegovi strojevi i kamioni ratni plijen već i još puno drugih dokumenata koji bacaju sasvim novo svjetlo na rat u BiH, posebice ulogu bošnjačkoj vojnog i političkog vrha s Alijom Izetbegovićem na čelu. Cilj je bio stvoriti muslimansku državu u BiH, državu u kojoj za Hrvate ne bi bilo mjesta. Prostora za ostvarenje njihovih prava još manje..

„Odgovorno tvrdim da svoja prava ne mogu ostvariti samo zato što sam Hrvat. Cilj bošnjačkog političkog vrha na čelu s Alijom Izetbegovićem bio je stvoriti muslimansku državu u BiH što je potvrđeno i na Bošnjačkom saboru 1993 godine kada su poslane jasne poruke o stvaranju muslimanske države u BiH, a jedna od njih je „Muslimanski borac i s muslimanskom puškom na muslimanskom ramenu“ “, podsjeća Anić.

U proteklih je 18 godina Anić pravdu tražio i pred domaćim i pred međunarodnim pravosudnim institucijama. Spoznaja do koje je došao jest da u BiH pravne države nema, a to će uvjeren je i dokazati u nastavku borbe za svoja prava.

„Nisam se umorio. Nastavit ću i dalje borbu za svoja prava, ako treba i u Bruxellesu i Strasbourgu. Želim razotkriti svu korumpiranost pravosuđa u BiH koje ne presuđuje na temelju dokaza već isključivo nacionalne pripadnosti podnositelja tužbe. Pravna država u BiH je na čekanju i ja ću to dokazati“, tvrdi Anić.

P. A. | HMS