Travničani traže ostavke svih struktura vlasti i ukidanje županija

Nakon petka 7. veljače, Travnik je i u ponedjeljak bio mjesto prosvjeda i zahtijeva da srednjobosanske županijske strukture vlasti bezuvjetno podnesu ostavke i svu „vlast odmah predaju narodu”.

Ovaj put na prosvjedu, na kojemu se okupilo između 600 i 700 građana Travnika, a prema informacijama koje smo uspjeli prikupiti, u velikom postotku okupljeni su bili bošnjačke nacionalnosti, nije bilo nikakvih incidenata kao što ih je bilo u petak kada su i prosvjednici bili brojniji i ratoborniji. Sve se svelo na četrdesetak minuta mirnog i tihog prosvjeda, očito je slabo organiziranog, bez rukovodstva i definiranih zahtijeva, a onda je dvojicu predstavnika okupljenih, Đenana Šačirbegovića i Dževada Adilovića, u svom kabinetu primio županijski premijer, Tahir Lendo. Skupa s njim bio je i član županijske Vlade, Nikola Grubešić, a svi uposlenici su već ranije napustili svoje urede i otišli svojim domovima.

Predstavnik prosvjednika Šačirbegović je kazao kako svaka vlast, pa i ova županijska, mora biti u službi naroda, a ona to uopće nije. „Vama je poslodavac narod i od svog poslodavca ste dobili otkaz”, kazao je Šačirbegović i zatražio „bezuvjetnu ostavku županijskog premijera, županijske Vlade, županijske Skupštine i svih općinskih načelnika i općinskih vijećnika u Srednjobosanskoj županiji”.

Županijski premijer Tahir Lendo je od predstavnika prosvjednika zatražio da Vladi dostave svoje zahtjeve u pismenoj formi koje će Vlada razmotriti i svoja stajališta i prijedlog uputiti u Skupštinsku proceduru. Premijerove stavove Šačirbegović i Adilović su prenijeli prosvjednicima, što je popraćeno gromoglasnim negodovanjem i zahtjevima za trenutnom ostavkom. Na kraju ipak je dogovoreno da se zahtjevi dostave u pisanoj formi, a novi prosvjed je zakazan za utorak u 13 sati.

Nakon nešto više od jednoga sata prosvjed je završen bez ikakvih incidenata, a brojne poilicijeske snage, među njima i specijalci, nisu imali nikakvog posla.

Zvonimir Čilić / VL

travnik2travnik3