Travničani traže bezuvjetne ostavke

Iako je bilo najavljeno da će se svaki dan prosvjedovati pred zgradom srednjobosanske županijske Vlade sve do ispunjenja zahtijeva prosvjednika, u utorak u 13 sati okupilo se na „zbornom mjestu” tek stotinjak nezadovoljnika. Daleko manje, nego u ponedjeljak, bilo je i policajaca, što govori o dobroj sigurnosnoj procjeni MUP-a u ovoj županiji i u PU Travnika.

Međutim, kako nam je kazao Dženan Šačirbegović, veterinar, član ugledne travničke obitelji, predstavnik Udruženja građana „Uzbuđivaći SBK”, za utorak i nisu bili planirani masovniji prosvjedi. „Nakon razgovora i dogovora u ponedjeljak s još uvijek aktualnim kantonalnim premijerom Tahirom Lendom, isti dan, u popodnevnim satima, dostavili smo mu naše zahtjeve u traženoj pisanoj formi i sada čekamo njegovo i Vladino očitovanje”, kazao je u utorak Šačirbegović, ističući kako uz njega, kao predstavnici prosvjednika je i Dževad Adilović, Besim Ajanović, Sead Kozar, te predstavnici građana Gornjeg Vakufa – Uskoplja, Bugojna, Donjeg Vakufa…! „U takvom sastavu imamo i dodatnu snagu legimiteta, iza nas stoji masa građana, a one koji se još nisu uključili pozivamo da to učine. „Na žalost, s nama još uvijek nema Hrvata, Srba, ostalih… pa ih pozivamo da nam se priključe. Samo zajedno uspjet ćemo u našim nakanama i ciljevima”, poručuje i poziva Šačirbegović, te naglašava kako će se prosvjedi nastaviti sve do ispunjavanja zahtijeva prosvjednika.

A u pismenim zahtjevima u ponedjeljak i u utorak dostavljenih nadležnim županijskim i općinskim organima vlasti, bezuvjetno se traži ostavka županijske Vlade, županijske Skupštine, te općinskih načelnika i općinskih vijeća svih općina u Srednjobosanskoj županiji. „U protivnom, prijete nesagledivo teške posljedice na koje mi, koji smo predstavnici nezadovoljnih građana, nikako nećemo moći utjecati”, kaže Šačirbegović, posebno naglašavajući kako on i njegovi najbliži suradnici, predvodnici neformalne grupe građana „Uzbuđivaći SBK”, nemaju nikakvih političkih ambicija u budućim strukturama vlasti koje će se uskoro formirati. „Kako”, pitamo Šačirbegovića? „Ima načina i modaliteta a za sada mogu samo reći da će to biti nestranačke, depolitizirane strukture vlasti sastavljene od uglednih i ničim uprljanih građana” odgovara Šačirbegović i dodaje: „Rješenja su u bezuvjetnim ostavkama, ovih korumpiranih struktura vlasti na svim razinama. Mi znamo kakva je naša izvršna, zakonodavna i politička vlast, a vjerujemo da i drugi dobro znaju kakve su njihove”, naglašava Šačirbegović, dodajući kako će, ne bude li pravovremenih ostavki, sva odgovornost za moguće neželjene posljedice biti upravo na njima.

Zvonimir Čilić / VL