Travničani obilježili dvadesetpetu godišnjicu osnivanja HVO

Skromno, svečano i dostojanstveno u nedjelju poslije podne Hrvati Travnika obilježili su dvadesetpetu godišnjicu utemeljenje Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Svečano obilježavanje organizirale su travničke udruge proistekle iz Domovinskoga rata predvođene Draganom Radeićem, predsjednikom HVIDR_a Herceg_Bosne i Ivicom Kolendom predsjednikom općinske Udruge dragovoljaca i veterana, te predstavnici političke, izvršne i zakonodavne vlasti travničke općine a predvodili su ih Bojan Domić, predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH, Goran Pejaković, predsjednik Mladeži HDZ-a BiH, Srednjobosanske županije i predsjednica Općinskog vijeća Travnika, Vlatka Lukić. Svi su oni uz veliki spomen-križ na travničkom ratnom groblju „Prahulje“ položili cvijeće i  upalili svijeće, a tpo su učinili i predstavnici Oružanih snaga BiH, te zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Nikola Lovrinović.

Prigodnu molitvu za duše poginulih i ubijenih pripadnika HVO-a i hrvatske civile na groblju „Prahulje“ predvodio je  don Donald marković, vojni kapelan, ujedno i župnik u ratu prognane i opljačkane novotravničke župe Pećine u koju se vratio tek mali broj njenih predratnih župljana.

Također u nedjelju prigodna svečanost u povodu dvadesetpete godišnjice formiranja HVO-a održana je u Novom Travniku, a centralna svečanost obilježavanja za Srednjobosansku županiju održat će se u četvrtak 6. travnja u Vitezu,  u Križanćevu Selu, najvećem hrvatskom stratištu u BiH u Domovinskom ratu.

Prethodni članakIzjave Muse i Neretljaka nakon utakmice Viteza i Metalleghea
Sljedeći članakVitežanin Martin Frljić kavom i čokoladom stvara likovna djela