Transplantirani i dijalizirani pišu povijest Bosne i Hercegovine!

Nakon što je još 2013. godine Udruženje/udruga dijaliziranih i transplantiranih SBK/KSB aplicirala za pristupanje u Europsku Sportsku Federaciju Dijaliziranih i Transplantiranih pacijenta (ETDSF), ostvario im se 5-godišnji san da budu na jednom od Europskih sportskih igara za dijalizirane i transplantirane i predstavljaju Bosnu i Hercegovinu po prvi put u povijesti!

Ova asocijacija broji oko 30 europskih zemalja, a na susretima će biti predstavnici 25 država članica Federacije.

“Zanimljivo je i to da će na ovom sportskom natjecanju od zemalja iz bivše države biti prisutni samo BiH i Slovenija što je plod velikog rada i truda naše Udruge i na kantonalnoj i na Federalnoj razini”, priopćili su iz Udruge dijaliziranih i transplantiranih SBK/KSB.
“Posljednjih godinu dana radilo se svakodnevno na realizaciji ovog jako važnog projekta za sve dijalizirane i transplantirane u BiH. Uspjeli smo osigurati sredstva za samo 4 natjecatelja.

Oni će se natjecati u atletici, mimi maratonu, boćanju, bacanju kugle, pikadu itd. Izostala je pomoć državnih institucija i resornih ministarstva, no ipak smo pronašli načina da na neki način zatvorimo financijsku konstrukciju za odlazak 4 reprezentativca iz BiH na ovo natjecanje”, navodi se u priopćenju.

Cilj ovih Sportskih igara je privući pozornost sveopće javnosti o tome kako se transplantirane osobe mogu normalno vratiti u život pa čak i baviti sportom.
Također je omogućeno da se natječu i dijalizni pacijenti promičući na taj način sport i sportsku rehabilitaciju kako bi dijalizne tretmane podnosili što lakše.
Sve zemlje koje su do sada bile domaćini Europskih sportskih igara transplantiranih i dijaliziranih podigle su broj transplantacija za više od 50%.

Dakle, susreti su jako važni iz više aspekata: zdrav način života, bavljenje sportskom rekreacijom, rezultatima i masovnošću privući medije koji će svojim pisanjem podići svijest o važnosti donacije i transplantacije organa.

“Ipak, osjećaj da braniš boje svoje zemlje na jednom ovakvom natjecanju ne može se mjeriti ni s čim!”, poručuju iz Udruge dijaliziranih i transplantiranih SBK/KSB, dodajući kako će u sastavu reprezentacije biti Marijana Lovrinović Furundžija, kao predstavnica reprezentacije i natjecateljica, Tomislav Žuljević, team meager reprezentacije i natjecatelj, Amela Šiljević, reprezentativka i Mujo Kovačević, reprezentativac.

Reprezentacija u Cagliari putuje u nedjelju, 17.6. rano ujutro iz Sarajeva do Beograda autobusom, a onda dalje avionom. Povratak je predviđen za 24.06.2018.