Tradicionalnim mimohodom na mali Uskrs čuvaju sjećanje na ubijenog Ivu Ivoša

U mjestu Sebešić, općina Novi Travnik, 2. srpnja 1993. godine ubijen je maloljetni Ivo Ivoš, sin Adolfa i Ane. Za ovaj zločin nikada nitko nije odgovarao. Usprkos činjenici da je Ivina majka Ana više puta davala svoj iskaz službenim osobama, pokretanja postupka ili bilo kakvog odgovora nema ni do danas. I ovo je Bosna i Hercegovina..

Kako ne bi nestala uspomena na stradanje ovoga nedužnog mladića, koji bi danas imao 43 godine pobrinula se Mladež HDZ-a BIH iz Novog Travnika, koja već tradicionalno na mali Uskrs organizira mimohod do spomen obilježja, koje se nalazi na mjestu stradanja.
„Našem tradicionalnom mimohodu priključe se članovi mladeži iz cijele Srednjobosanske županije. Tako je bilo i ove godine, kada smo se još jednom okupili kako bi odali počast nedužnom Ivi Ivošu, koji je izgubio život na pragu svoje 18. godine“, kazao nam je Nenad Krišto, predsjednik općinske organizacije Mladeži HDZ BIH u Novom Travniku.
Uz Mladež na mimohodu se okupila i nekolicina starijih žitelja Sebešića, ali i majka ubijenog Ive Ivoša, Ana. Nevjerojatnu snagu pokazala je ova skromna i ponizna žena, koja je pretrpjela neopisivo tešku žrtvu. Ubijenog sina pronašla je tri dana nakon smrti, nedaleko od rodne kuće, a sama je morala napraviti lijes za svoga sina, iskopati grobno mjesto i organizirati posljednji ispraćaj.
„Znači mi da žrtva moga sina nije zaboravljena, da se bar ovi mladi sjete njegovog stradanja. Ubojstvo nikada nije opravdano, a pogotovo još svirepo. Kazala sam ovim mladim ljudima da nikoga ne mrze i da drugima ne nanose patnju, jer nitko nije zaslužio propatiti ono što je moj sin, a i ja nakon njegove smrti“, kazala nam je Ana Ivoš, majka svirepo ubijenog Ive Ivoša.
Nakon mimohoda Mladež je u planinarskom domu Sebešić organizirala i tradicionalno natjecanje u najtvrđim pisanicama, a pobjednik natjecanja bio je Dario Plavčić iz Busovače.

Prethodni članak“Lude sedamdesete” GKM-a Vitez oduševile krcatu dvoranu na premijeri u Vitezu
Sljedeći članakDejan Šantić pobjednik tradicionalnog turnira u najtvrđim pisanicama “Delfin potok 2017.”