Tradicija se čuva a masovnost, zanimljivost… pada

Tradicija se čuva, a kvaliteta, zanimljivost, masovnost… pada, moglo bi se reći za svečanosti pokladnog utorka, za karnevalske svečanosti, ove godine održane u Vitezu. Kažu, najlakše je kritizirati ono što drugi rade, zna to biti i doživjeti se i nekorektnim.

No, ako dobro dođu pohvale, a bilo ih je, opravdano,  u proteklim godinama, onda taj koji je hvalio, dijelio komplimente, ima pravo i na kritiziranje. Jer, najgore je kada se „raste“, kvalitetom i masovnošću, zanimljivošću… iz godine u godinu, a onda, bez vidljivog razloga, zakorači se unazad… Onda, jasno je nešto ne štima. Gdje? U organizaciji, animiranju, poticanju, novim organizacijskim i programskim sadržajima…, a toga, bar ove godine nije bilo. Na žalost, nije bilo onih tradicionalnim maškaranih skupina, Viteških akorda, iz Maloga Mošunja, iz Krčevina, Stare Bile, Nadioka… koji tijekom prijepodneva „kruže“ gradom i prigradskim naseljima, pjevaju, vesele se… i tako podsjećaju, pozivaju sugrađane na centralni dio svečanosti koji se godinama održavao na Gradskom trgu, a prošle i ove godine u Gradskoj sportskoj dvorani. A to je prostor za ovakvu manifestaciju, gdje je glavni događaj suđenje i spaljivanje na lomači pošasti koja je u protekloj godini zagorčavala život građanima, jednostavno rečeno neprikladan. A za „zlo“ koje treba kazniti, spaliti, izabrana je  „Lažne vijesti“, koje zbunjuju građane, siju strah ili iluzije… A bar kada je Vitez u pitanju, bilo je daleko aktualnijeg „zla“ ili aktualnijih „zala“ koje organizatori nisu htjeli (ili smjeli) vidjeti. Recimo, neuredan grad, nerazumno dizanje cijena komunalnih usluga…, na što je, na vrlo zanimljiv i duhovit način, tijekom dana, ukazala maškarana skupina Gradskog kazališta mladin i naišla na opće odobravanje gdje god su se pojavili i svoje viđenje problema jasno i glasno prezentirali.

Vitez, HKD Napredak, podružnica Vitez, prije dvadeset i šest godina „digao je na noge“ pola  bivše države s pitanjem: Što to rade ustaše u Vitezu: Naime, pred poštom u Vitezu, tog pokladnog utorka, spaljeno je „zlo“ u liku i djelu generala Veljka Kadijevića. Pokazalo se u nadolazećem vremenu,  s pravom, a nekim od organizatora, prije svih tadašnji predsjednik HKD Napredak, podružnica u Vitezu, fra Božo Blažević, prijetilo se i uhićenjem.  Nakon rata, upravo na tim „temeljima“ u Vitezu su, iz godine u godinu, pokladni utorci, karnevalske svečanosti, plijenile pozornost i izrastale u centar ovih svečanosti u Lašvanskoj dolini, pa i šire. Stoga, treba se vratiti na „stare staze“ kvalitete, zanimljivosti… da se lijepa tradicija ne pođe ozbiljno urušavati.