Tomislav Žuljević: Bubrežni bolesnici suočavaju se s brojnim problemima

Osobe koje pate od bubrežnih bolesti suočavaju se s brojnim problemima, izjavio je predsjednik Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH Tomislav Žuljević, naglašavajući kako su bubrežne bolesti tihe ubojice jer se prvi simptomi mogu javiti tek u završnoj fazi bolesti.

– Problema nedvojbeno ima, počevši od aparature, pa do lijekova koje bolesnici konzumiraju tijekom dijalize. Zato želimo ukazati na nužnost prevencije kako bi se bolest spriječila i izbjegla dijaliza – kazao je Žuljević, nakon radionice o bubrežnim bolestima koja je održana u Srednjoj školi Novi Travnik.

Žuljević je rekao da je Srednjobosanska županija (SBŽ) zlatna sredina kada je riječ o uvjetima liječenja, iako su oni mnogo bolji u Sarajevu i Tuzli.

– Što se tiče dijalize, u Travniku je stanje zadovoljavajuće, ali nije po pitanju lijekova kojih permanentno nedostaje. Zato ćemo tražiti od federalnog Ministarstva zdravstva da se neki lijekovi uključe na esencijalnu listu – naglasio je on.

O problemima sa kojima se suočava posvjedočila je danas i profesorica engleskog jezika iz Novog Travnika Marijana Lovrinović-Furundžija, kojoj je bubreg transplantiran u Zagrebu prije tri i pol godine.

– Liječnici su mi ovdje savjetovali da pričekam i vjerojatno bih završila na dijalizi da na vrijeme nisam otišla u Zagreb gdje mi je preporučena transplantacija – naglasila je ona.

Istaknula je kako u SBŽ nema odgovarajućih uvjeta za nastavak liječenja, tako da je primorana za sve pretrage i liječničke kontrole svaka tri mjeseca putovati u Zagreb.

Reklama