Tko tebe kruhom, ti njega kamenom!

Radikalni islam, Oluja (Bihać), Obrana BiH od JNA, Pelješki most…, bit će (ili je) povod za bošnjački politički, vojni, vjerski vrh, za bošnjačke medije, pojedine usijane glave…, za napade, žestoke i uglavnom neutemeljene ili pak izmišljene i lažne a stalne i  kontinuirane na Republiku Hrvatsku, pa onda i na Hrvate u Bosni i Hercegovini.

„Da ne okolišam, jebem ti mater kobilo ustaška“, poručio je ugledni (?) novinar Dnevnog avaza, svojevremeno glavni urednik neovisne (?) TV Federacije BiH i kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, vrli Bakir Hadžiomerović, hrvatskoj predsjednici, Kolindi Grabar Kitarović. Poručio  je Bakir onako „đutanski“, kako se to zna reći u Bosni, primitivno da to primitivnije i ne može biti… i ostao živ i nitko od nadležnih da ga bar ukori, pa ni vlasnik Dnevnog avaza, vrsni političar Radončić pa iako ova sramna poruka u Avazu i nije objavljena. Za Bakira, i njemu slične, u Lašvanskoj dolini se zna reći: Možeš imati fakultet, dobar položaj, dobru plaču, dobar auto…, ali ako nisi „izišao“ iz opanaka, džaba ti to sve.

Istina, Bakir se pokunjio, pokušao se ispričati, opravdati zašto je to tako izjavio, no bilo bi bolje da nije. Jer, iako svjestan svog seljakljuka i primitivizma ipak nije imao snage tu ispriku do kraja izreći pa je na završetku pokušaja isprike ipak dodao kako je hrvatska predsjednica svojim domaćinima u Izraelu mogla nešto reći i o Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH). Istina, u komentarima kažu Hrvati Lašvanske doline, mogla je. Jer sigurno bi njezine domaćine ali i čitatelje Jerusalem Posta zanimala informacija da je, recimo, u strukturama vlasti i u  svim vojnim formacijama NDH bio nemali broj Muslimana, čak i hijerarhijski visoko pozicioniranih. A pogotovo  da je najzloglasnija i najkrvožednija vojna formacija NDH bila Handžar divizija, sastavljena, odreda,  od muslimanskih vojnika i časnika s područja Istočne Bosne, gdje su za njima ostali krvavi tragovi i stotine i stotine zločina počinjenih nad Srbima, Romima pa i Židovima.

A jedan ugledni Vitežanin, Hrvat, sa žaljenjem konstatira kako ni Bakiru nije lako živjeti sa silnom mržnjom (i nemoći) spram Hrvata i Srba koja ga nemilosrdno okupira. E moj Bakire…, ne dovršava misao naš sugovornik

No, kad već spominjemo vlasnika Dnevnog avaza, Fahrudina Radončića, što bi od njega i mogli očekivati? Čovjek je stalno po sudovima, u pitanju su teške, najteže optužbe, a porijeklo njegove imovine se još uvijek ne istražuje, a od onog što je zarađivao kao novinar teško da je mogao ugodno živjeti. No on kao odlučan i ugledan političar, poznavatelj predratnih i ratnih prilika nedavno izjavi kako je Armija BiH obranila Bosnu i Hercegovinu od JNA. E moj Radončiću, sjeti se Ravnoga i Alije Izetbegovića („to nije naš rat“), Prologa… Sjeti se, ako znaš, a ne znaš ili se praviš „mutav“,  tko je zauzeo vojarne JNA u Busovači, Kiseljaku, Travniku…, tko je zauzeo skladišta naoružanja i vojne opreme  Slimena kod Travnika, na Kaoniku kod Busovače… Tko je sačuvao „Vitezit“ (tvornica eksploziva i raketnog goriva). Tko je zaustavljao konvoje JNA koji su pokušavali iz „Vitezita“ i „Bratstva“ u Novom Travniku izvlačiti vojnu opremu…, tko je s cvijećem, s pitama i baklavama, uz  „Žikino kolo“,  dočekivao jedinice JNA koje su se povlačile  iz Slovenije i Hrvatske i dolazile u Travnik, Zenicu…

Bošnjački član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović kaže da je hrvatska politika spram Bosne i Hercegovine fašistička. Aferim moj Džaferoviću. A i  ovim povodom,  kao i  do sada  svakodnevno komentirajući ovakve i slične  izjave, poruke, laži, insinuacije … i njihove aktere, poručiše  bošnjačkom članu Predsjedništva neka ne zaboravi svoju politiku i ulogu u ratu u Zenici u Vozučoj… Hrvatska je svoj „fašizam“ spram Bosni i Bošnjacima pokazala početkom rata, u ratu i pred kraj rata kada je smjestila, hranila, liječila stotine tisuće Bošnjaka – djece, žena, staraca, ranjenika, s područja Prijedora, Sanskog Mosta, Banja Luke, Ključa, Kotor Varoši… A dok ih je zbrinjavala, njihovi sinovi, očevi, su s oružjem jurišali na sve hrvatsko, recimo u Lašvanskoj dolini. To su bili oni Bošnjaci koji na svoje progonitelje i pljačkaše (JNA) ni metka nisu opalili, a u Lašvanskoj dolini u sastavu krajiških brigada, harali koliko su znali, umjeli, mogli, s namjerom protjerati, pobiti Hrvate i zauzeti njihove domove, posjede, područja na kojima su živjeli. Mnogo toga potvrđuje  i haška optužnica protiv njihovog zapovjednika generala Mehmeda Alagića koji je i umro u Haagu  2003. godine. I veliko ratno groblje (mezarje) u Travniku poginulih Krajišnika u borbama s domicilnim Hrvatima.

Prije nekoliko dana kontraverzni visoki vojni  zapovjednik V korpusa A BiH, Hamdija Abdić Tigar negira bilo kakvu pomoć hrvatske vojske  u deblokadi Bihaća od JNA i srpskih oružanih snaga. Časni Tigar pojasni „neznalicama“, kako su on i njegovi vojnici oslobodili dijelove Hrvatske. No, mnogo toga se zna, tko je Hamdija Abdić Tigar bio u ratu a i u poraću. Samo se ne zna gdje su posmrtni ostaci generala HVO-a Vlade Šantića  i njegove pratnje koje je upravo Tigar odveo u nepoznato. A stara narodna poslovica kaže da, ako laže koza, ne laže rog. Naime, postoji zanimljiv tv zapis kada general, Atif Dudaković (Tigrov zapovjednik) salutira hrvatskom generalu, Marijanu Marekoviću pri ulasku u područje Bihaća i kaže: Dobro nam došli generale, dugo smo vas čekali“, Koga su čekali? Agresore? Zašto? . A tu snimku trebalo bi češće vrtjeti na TV emisijama. Bar na hrvatskoj  TV kad to neće bošnjačke tv kuće.

Hrvatski član Predsjedništva BiH, trenutno u funkciji predsjednika (Bog i batina) kojeg su Hrvatima izabrali Bošnjaci („Eto vam ga, nama ne treba“, poručuju srednjobosanski Hrvati i ne samo oni) poruči hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović da je „nestabilna osoba“. A eto stabilni Komšić zaduži sam sebe da se odlučno i uporno bori za Hrvate u BiH, protiv pogubne i agresivne hrvatske politike  na čelu  „nestabilnom“ hrvatskom  predsjednicom.  A njegove „bisere“ već godinama komentiraju Hrvati u Lašvanskoj dolini, a zadnji, o „nestabilnoj“  predsjednici ocjenjuju odlučnim stavom, upozorenjem, kako god hoćete, čovjeka s karakterom pa kažu: Pisat ćemo i tražiti od HTV da u svojim emisijama gdje god se „stabilni i karakterni“ Komšić pojavi, ispod titluju- Odabrao Đelo Hađiselimović. Jer malo je novinara, bar kada je HTV u pitanju da znaju odabrati zanimljivosti u koje, eto, Hrvati Lašvanske doline,  svrstavaju i brojne Komšićeve „bisere“.

Nabrajati bošnjačke atake na Hrvatsku i Hrvate u BiH mogli bi tko zna koliko i do kada, no za kraj ćemo još spomenuti Referendum  održan 29. veljače i 1. ožujka 1992. godine, o samostalnoj državi Bosni i Hercegovini. Srbi su referendum bojkotirali, Hrvati izišli u većem postotku od Muslimana i u postotku dali veći broj glasova ZA. Pametnom dosta!