Tko muti vodu građanima Viteza?

 1. RIZICI I ŠTETE OD SVAKODNEVNOG NESTAJANJA VODE

Svakodnevno pražnjenje cjevovoda proizvodi rizike  po zdravlje i financijsku štetu. To ćemo obrazložiti u nastavku teksta.

 1. Zdravstveni rizici
 2. Rizik od direktne zaraze

Pražnjenjem cjevovoda postoji mogućnost ulaska fekalija u cjevovod, na mjestima kvara odnosno puknuća cjevovoda. Kvarova na viteškom cjevovodu je dosta kao i na većini drugih cjevovoda. Ulaskom fekalija u cjevovod ulaze i bakterije fekalnog porijekla koje mogu prouzročiti jako ozbiljne zdravstvene probleme. Podsjetimo samo da takozvana bakterija „streptococus fecalis“ između ostalog napada pluća i bubrege. Ostale napadaju jetru i tako dalje.

1.1.2. Rizik od indirektne zaraze

Zbog nemogućnosti pranja ruku prije jela, možemo „pokupiti“ neku zarazu. Male bebe se ne mogu prati zbog nedostatka vode. Kakve posljedice iz toga mogu proizići najbolje znaju pedijatri.

 • Ekonomska šteta .Oštečenje cjevovoda

Zbog efekta hidrauličkog udara prilikom svakog ponovnog puštanja vode u cjevovod može doći do oštećenja cijevi a time i do povećanih gubitaka vode u sistemu.

 • Oštećenje instalacija u zgradama Oštećenja cijevi u zgradama

Cijevi u zgradama su u glavnom crne pocinčane odnosno čelične cijevi. Stalnim pražnjenjem odnosno ulaskom zraka u cijevi zaštitni sloj korozije (takozvane hrđe) se sustavno troši i stijenke cijevi se  stanjuju. Koliko  to može biti pogubno posebno znaju stanari grada Viteza. Naime većina stanara je sasjekla instalacije grijanja jer grad već više od dvadeset godina nema centralno grijanje. Svi stanari su bili izneneđeni koloko su cijevi bile dotrajale. Takva situacija je i sa vodovodnim cijevima. Ako se nastavi sa praksom skoro svakodnevnog zatvaranja vode doći će do toga da će vodovodne cijevi u zidovima zgrada poćeti pucati. Kolika je moguća šteta, teško je reći, međutim,  može se samo reći da može biti nesaglediva.

 • Oštećenja kućanskih aparata

Isključenja vode se događaju bez najave i nisu baš stalno u pravilnim vremenskim rokovima, tako da se ne može znati kad će vode nestati. Perilice za veš i suđe često rade a voda se zavrne u sred rada. Nisu sve perilice programirane da zaustave rad u slučaju nestanka vode. Rad „na prazno“ prouzrokuje nepotrebne kvarove na njima.

Oštećenje vodokotliča se događa kada se voda naglo pušta u cjevovod i komadiči otkinutog kamenca se zaglave u ventilu vodokotlića zbog čega se često puta mora mijenjati cijeli vodokotlić.

 • Povećana potrošnja struje

Zbog straha od nestanka vode svi građani koji imaju dvotarifno brojilo sve aktivnosti  planiraju kad su sigurni da ima vode. Tu mislim na pranje veša, suđa i kupanje. To je u pravilu po skupoj struji, pa se računi za struju neopravdano povećavaju. Možemo reći po slobodnoj procjeni da za cijelu općinu gubitak po ovom osnovu iznosi više desetina tisuča maraka svaki mjesec.

 • Poremečaj u ritmu života i uznemiravanje građana

Samo oni koji ovaj teror sa zatvaranjem vode trpe,  znaju kakvu nervozu ovo izaziva svaki dan. Ne može se planirati kupanje, pranje ruku, veša i suđa niti čiščenje stana. Često puta se ni žeđ ne može ugasiti jer je nestalo vode. O smradu iz kupatila da i ne govorimo. Tretirani smo kao ljudi nižeg reda, jer smo uskraćeni za osnovno ljudsko pravo, a to je pravo na vodu.

 • ZAŠTO SE VODA SVAKODNEVNO ZATVARA SAMO ZA VITEZ
 1. Kad je to počelo?

Zatvaranje vode je počelo nekako u isto vrijeme kada je Zenica pustila u rad mini hidroelektrana Čajdraš (MHE Čajdraš). To je bilo 2012. godine. Od tada to traje stalno s dužim ili kraćim prekidima.

Treba napomenuti da Zenica nije tražila suglasnost od općine Vitez, za gradnju MHE Čajdraš na cjevovodu pitke vode. A morala je, jer je to objekat u zajedničkom vlasništvu obiju općina. Kako je izvorište vlasništvo općine Vitez, to je dodatni razlog zašto Zenica nikako nije smjela  bez suglasnosti općine Vitez da gradi navedenu hidrocentralu.

 • Kako je to počelo?

Uvidom u dostupnu dokumentaciju općine Vitez:

 1. „Prijedlog prioriteta projekata vodosnabdijevanja koji će se finansirati iz Buđeta za 2010. godinu“ broj SI./01-3 od 28.08.2010. godine, vidljivo je da je općina Vitez financirala ugradnju uređaja za telemetrijsko pračenje protoka u razvodnoj stanici Sofa.
 2. „SPORAZUM o izgradnji novog priključka odnosno razdjelne stanice na cjevovodu međukantonalnog vodovodnog sistema Kruščica-Vitez-Zenica na lokalitetu Šljivčice

radi vodosnabdijevanja viših zona na lijevoj obali rijeke Lašve“ od 7.10. 2009. godine koji su potpisali gradonačelnici Viteza i Zenice kao i direktori njihovih vodokomunalnih poduzeća.

Tim sporazumom je utvrđeno da isključivo pravo upravljanja regulacionom armaturom ima vodokomunalno poduzeće JP“ViK“ Zenica.

Jednostavno rečeno, Općina Vitez je ugradila daljinski uoravljan elektromotorni ventil o svom trošku, i nakon toga prepustila Zenici da po volji otvara i zatvara vodu Vitezu, kad god poželi.

Sporazumom nisu predviđene nikakve klauzule u vezi kontrole, sprječavanja zlouporabe ili mogućnosti da se kontrola tog ventila  prepusti Vitezu.

Kopije oba navedena dokumenta se nalaze u prilogu.

Nije jasno zašto su predstavnici Viteza potpisali jedan ovako totalno štetan sporazum. Tim sporazumom je praktično dato da Zenica sama po volji određuje koliku količinu vode će dobiti općina Vitez, što je protiv svih normi i zakona.  Zašto su čelnici općine Vitez bacili u vjetar desetine tisuća maraka za ugradnju tog ventila i opreme, da bi se građani koji su ih izabrali mogli terorizirati?  Zašto su radili protiv tih građana?

 Jedino prihvatljivo obrazloženje da je sporazum plod koruptivnih radnji.

 • Zenica sebi ne može zatvarati vodu sve ida hoće

Uvidom u razvodnu stanicu Sofa vidljivo je da je elektromotorni ventil ugrađen samo na odvojku za Vitez. Na odvojku za Zenicu i dalje je ventil koji se mora ručno zatvarati i otvarati.Dakle Zenica nije u mogućnosti sebi daljinski da zatvara vodu. Zbog velikog tlaka vode i velikog promjera za otvaranje i zatvaranje tog ventila vjerojatno nije dovoljan samo jedan radnik već najmanje dvojca. Nevjerojatno bi bilo da većinu radnog vremena jedan ili dva radnika troše na put Zenica – Vitez i obratno, traže ključ razvodne stanice Sofa od Vitkoma, zatvaraju ili otvaraju ventil, i ponovo vračaju ključ Vitkomu. To je jednostavno nevjerojatno. Obrazloženje da Zenica ima ventil na svom rezervoaru „Zmajevac“ i da tamo zatvara vodu je potpuno neuvjerljivo zbog:

 1. I Vitez ima ventil na svom rezervoaru „Gradina“. Dakle da je sve regularno telefonski se može javiti da se u slučaju potrebe taj ventil zatvori. Ta potreba se pojavi jednom u više godina, a ne skoro svakodnevno kao što je to sada slučaj.
 2. Obrazloženje da svakodnevno dolazi do zamućenja izvorišta, sada kada je zabranjena sječa šume je obična laž. Kako do zamućenja nije dolazilo više od 40 godina još u vrijeme kada je bila sječa šume.
 3. Kontrolom, u vrijeme zatvaranja vode Vitezu još 2013. godine utvrdilo se da MHE Čajdraš radi. Da Zenica zatvara vodu i sebi MHE Čajdraš ne bi mogla da radi.
 4. Zatvaranjem vode na rezervoaru „Zmajevac“ došlo bi do prelijevanja vode na rezervoaru, odnosno prekidnoj komori na Šljivčici. Toliko velika količina vode, (dvadeset pet kubika vode u minuti) vjerojatno bi izazvala štetu i bila bi vidljiva, odnosno za preliv bi se znalo. Kako se za preliv ne zna očito je da se voda za Zenicu niti ne zatvara.
 • Zašto Zenica zatvara vodu za Vitez

Da bismo na to pitanje mogli dati logičan odgovor moramo prije toga iznijeti neke činjenice.

 • Kapacitet izvorišta Kruščica je nešto veći od 400 litara u sekundi. U prosjeku oko 440 litara u sekundi.
 • Po koncesiji Zenici pripada 77% od ukupnih količina vode, što je nešto više od 300 litara u sekundi. Ovdje ne ulazim u zakonitost ovakve raspodjele, kojom je Vitez oštećen.
 • Instalirani protok MHE Čajdraš je 410 litara u sekundi. Dakle skoro cijeli kapacitet odnosno izdašnost izvorišta Kruščica. Svaka manja količina vode koja prođe kroz turbinu  mini hidroelektrane daje manju količinu proizvedene struje odnosno manju zaradu. Kopija parametara MHE Čajdraš se nalazi u prilogu.

Očito da Zenici treba cijeli kapacitet izvorišta Kruščica umanjen za potrošnju naselja na visokim zonama kao što su Preočica, Počulica, Bukve, Vrhovine i Lupac koja ne mogu imati Plavu Vodu bez upotrebe pumpi.

Imajuči u vidu koliki je instalirani protok MHE Čajdraš, očito je da je Zenica na to računala još prilikom planiranja izgradnje MHE Čajdraš prije više od deset godina.

Jedini način da se uzme cijeli kapacitet izvorišta Kruščica, je terorizirati stanovnike Viteza i tako dati vlastima u općini Vitez argument da se priključe projektu Plava Voda.

Da je Zenica to detaljno isplanirala dokaz je i ranije spomenuti sporazum.

Zašto se odgovorni u općini Vitez uopće ne oglašavaju po ovom problemu je posebno pitanje, kao što je i pitanje zašto je potpisan jedan krajnje štetan sporazum. Jedan od odgovora bi mogao biti da i za sadašnju garnituru viteških političara riječ korupcija nije stran pojam. Kako drugačije objasniti totalnu šutnju odgovornih u Vitezu, kao da se ne radi o jednom od najvažnijih životnih problema stanovnika općine Vitez?

 • KAKO RIJEŠITI OVAJ PROBLEM

            Očito je da Zenica nikada neće odustati od namjere da preuzme izvorište Kruščica, sve  

            dok je MHE Čajdraš u funkciji. Zatvaranje vode će se nastaviti stalno, uz povremene  

            prekide sve dok Zenica ne ostvari svoje ciljeve ili dok joj se iz „ruku ne izbije“  

           mogućnost teroriziranja građana viteške općine.

Ako sve ove godine čelnici Viteza i Zenice nisu napravili nikakav dogovor, on se ne može očekivati ni sada. Pogotovo imajući u vidu ponašanje odgovornih u Vitezu cijelo ovo vrijeme.

Jedini način je da građani Viteza tuže JP „ViK“ Zenica i JKP „Vitkom“ Vitez. U tužbi izričito tražiti:

 1. Da se sudski zabrani rad MHE Čajdraš koja je uzrok ovih problema, na taj način što će se Zenici dati rok za njenu demontažu.
 2. Da se ugovor između općina Vitez i Zenica proglasi pravno nevažeći kao izrazito štetan po opskrbu vodom općine Vitez. Nakon toga se komanda daljinski upravljanog ventila može premjestiti iz Zenice na viteški rezervoar „Gradina“, gdje i pripada.

Ova analiza može poslužiti kao podloga za sastavljanje tužbe.

PRILOZI: – Prijedlog prioriteta projekata vodosnabdijevanja koji će se finansirati iz      

     Buđeta za 2010. Godinu broj SI./01-3 OD 28.08.2010. godine

 –  Sporazum između predstavnika  Viteza i Zenice od 07.10.2010. godine

 –   Parametri MHE Čajdraš                                                

OBRADIO:  Alojz Grabovac dipl. inž.

Flash.ba