Tko i zašto Vitežanima mutnom vodom zagorčava život

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Apsurdni su, svakako, novi problemi s opskrbom Vitežana pitkom vodom. Kažemo, ponovo, jer nakon niza uzastopnih prosvjeda građana Viteza ispred zgrade njihove Općine, koji su se organizirali prije pet godina zbog stalnih redukcija pitke vode u sušnim ljetnim periodima, a onda i redukcija i u vrijeme obilnijih kiša, u vrijeme topljenja snijega…

I u to vrijeme, recimo u 2012. godini, građani Viteza imali i više od stotinu dana (potpunu) redukciju vode koje su trajale 10, 12 pa i 14 sati dnevno. A ne smije se zaboraviti, da apsurd bude potpun, Vitez je jedina  (ili jedna od rijetkih) općina u Bosni i Hercegovini koja „izvozi“ pitku vodu i sa izvorišta Kruščica vodovodom koji prolazi kroz „žedni“ Vitez, Zenici isporučuje visokokvalitetnu pitku vodu čija bi količina bila dostatna za potrebe dva grada veličine Viteza. Naime, netko je svojevremeno dao, neki tvrde prodao, koncesiju bogatog izvorišta Kruščica Zenici čije Javno komunalno poduzeće u potpunosti kontrolira izvorište i distribuciju , neki tvrde „mute“ sa zamućivanjem  i nestašicom vode koju osjećaju i teško podnose Vitežani, iako prema koncesijskom ugovoru Vitezu pripadaju količine vode koje u potpunosti zadovoljavaju potrebe njegovih građana.

Tada, prije pet-šest godina, tvrdilo se, javno se isticalo, kako se općina Vitez stalnim redukcijama vode treba „natjerati“ na sudjelovanje u izgradnji regionalnog vodovoda Travnik (Plava voda) – Zenica, što Vitez, od prvoga dana takvih najava, energično odbija. Vitežani, ne žele taj skupi projekt sufinancirati kako bi dobio, vještački stvorene, potrebne količine pitke vode koju bi skuplje plaćali, a imali manje kvalitetnu pitku vodu.Naime, Vitežani traže konačno definiranje (i kontrolu) „pravila igre“, distribucije vode iz izvorišta Kruščica, uvjereni da bi se takvim rješenjima i regulama osigurali dovoljnim količinama pitke vode, što im, svakako, i po koncesijskim ugovorom, ljudskim i Božjim zakonima i pripada. A onda, rečeno je, možemo, spremni smo, razgovarati i o drugim rješenjima, konkretno i o regionalnom vodovodu Travnik-Zenica.

Prosvjedi su, jasno i glasno, upirali prstom u probleme, u prljave igre, u „mutivode“…, urodili su i  plodom i skoro pet godina ozbiljnijih problema Vitežani nisu imali s opskrbom pitkom vodom i tek su bili upozoravani na maksimalnu štednju kod korištenja vode u suhim ljetnim danima.

Na žalost i razočarenje Vitežana, problemi su se „vratili“, u prvoj polovici ožujka ove godine, redukcije vode su svakodnevne, ponovo traju i po petnaestak sati, a razlozi su, kaže se u  šturoj obavijesti iz Javnog komunalnog poduzeća „Vitkom“ u Vitezu – kiše, naglo topljenje snijega…-, što „muti“ izvorište i iziskuje nove dugotrajne redukcije opskrbom vodom. Je li proteklih godina bilo kiša, je li bilo topljenja snijega, padaju li kiše i na području Zenice, topi li se snijeg i na tom područjem…,? Iako je odgovor potvrdan na sva ova postavljena pitanja,  redukcije zbog „mutne“, vode u Zenici nema a u Vitezu je, ponovo, svakodnevna. Mnogi, ponovo, tvrde kako je razlog novih redukcija  nespremnost Viteza  prihvatiti Ugovor o izgradnji Regionalnog vodovoda Travnik – Zenica?

Službene reakcije i objašnjenja građanima razloga novih redukcija pitkom (i ne samo pitkom) vodom iz općinskih struktura vlasti Viteza nema (?), pa je već za petak 15. ožujka, najavljen prosvjed građana  ispred zgrade Općine.