Tko će biti novi ministri i zamjenici ministara?

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara očekuje kako će danas dobiti imena svih kandidata za ministre u novoj entitetskoj Vladi.

Piše: Valentina Rupčić – Večernji

Sjednice ovog tjedna

– Imajući u vidu da kandidate za neka ministarstva treba usuglašavati između više stranaka te da je tek prije nekoliko dana postignut dogovor o raspodjeli resora, vjerujem kako ću već u ponedjeljak dobiti imena i da ću zajedno s dopredsjednicima uputiti Zastupničkom domu Parlamenta BiH prijedlog sastava Vlade na potvrđivanje – izjavio je prije nekoliko dana predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara. Uvjeren je kako će Zastupnički dom sredinom, a najkasnije do kraja tjedna, izglasati novu federalnu Vladu.

Po Čavarinu mišljenju, činjenica kako je potrebno međustranačko usuglašavanje oko dvaju ministara neće predstavljati problem. – Mislim da se govorilo o konkretnim imenima i da su predsjednici stranaka na neki način to već usuglasili – kazao je Čavara. Proteklih dana je u strankama koje će činiti buduću Vladu Federacije BiH, iako je bio vikend, bilo živo. Razgovaralo se o kandidatima, usuglašavalo, pripremala lista kandidata za buduće ministre i doministre. Imena kandidata za ministre u novoj federalnoj Vladi koje će predložiti HDZ BiH/HNS se kompletiraju i bit će danas javnosti predstavljena. Uz dugogodišnju ekonomisticu Jelku Miličević za koju smo objavili kako bi mogla biti kandidatkinja za ministricu financija (dopremijer FBiH), Denisa Lasića dosadašnjeg premijera HNŽ-a za ministra prometa i veza, te Zoru Dujmović za ministricu kulture i sporta, usuglašavali su se i drugi kandidati. Doznajemo kako bi kandidat za novog ministra zdravstva mogao biti upravo nekadašnji federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, pravosuđa Mato Jozić iz Orašja, te prostornog uređenja Josip Martić iz Žepča. Svi kandidati za ministre u federalnoj Vladi kako doznajemo bit će danas nakon prezentiranja javnosti dostavljena predsjedniku Federacije BiH.

SDA je ostalo samo još odrediti kandidate u tri ministarstva u Vladi Federacije BiH, i to za ministra obrazovanja i znanosti, ministra razvoja, poduzetništva i obrta, i za ministra branitelja i invalida Domovinskog rata.

Konačan prijedlog ovih imena, kako je najavio lider SDA Bakir Izetbegović, će biti također gotov danas. Ostala imena su već obznanjena. Premijer će biti Fadil Novalić, ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, izbjeglica i raseljenih osoba Edin Ramić. DF je održao sjednicu predsjedništva stranke u petak, razgovaralo se o kandidatima za novu Vladu Federacije BiH. Čekaju se prijedlozi županijskih odbora DF-a za pojedina mjesta i, kako doznajemo, pojedina su u subotu i jučer stigla, a konačni prijedlozi kandidata bit će poznati danas. Predsjednik DF-a Željko Komšić je izjavio kako će imena dostaviti u ponedjeljak. Što se tiče Vijeća ministara BiH, SDA je odredio sve kandidate za ministre i doministre, kao i DF. Ostaje samo konačan prijedlog iz koalicije HDZ/HNS. U novom sazivu Vijeća ministara predsjedatelj će biti Denis Zvizdić (SDA), dok će iz ove stranke ministar civilnih poslova biti Adil Osmanović, a Semiha Borovac nova ministrica za ljudska prava i izbjeglice, zamjenik ministra pravosuđa Nezir Pivić, a zamjenik ministra financija Mirsad Žugo.

Kandidati i provjere

Savez za promjene RS-a objavio je već ranije imena svojih kandidata za ministre. To su Igor Crnadak (PDP) za poziciju ministra vanjskih poslova, Mirko Šarović (SDS) za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Dragan Mektić (SDS) za ministra sigurnosti. Zamjenici ministara na državnoj razini su Boris Jerinić (SDS) u Ministarstvu obrane, Predrag Jović (SDS) u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice, Đorđe Milićević (NDP) u Ministarstvu civilnih poslova. Ispred Demokratske fronte Slavko Matanović predložen je za ministra prometa i veza, dok će zamjenik ministra obrane iz DF-a biti Emir Suljagić. Doznajemo kako je HDZ BiH kompletirao imena kandidata i za ovu razinu vlasti. Dvoje kandidata iz ove stranke će ostati i ovaj mandat u Vijeću ministara BiH, samo na drugim pozicijama. Uz Vjekoslava Bevandu, dosadašnjeg predsjedatelja Vijeća ministara BiH, koji će biti predložen za ministra financija, kandidatkinja za ministricu obrane je Marina Pendeš, dosadašnja zamjenica ministra obrane. Treća ministarska pozicija koja je pripala Hrvatima je pravosuđe. Kandidat za ministra je, kako doznajemo, profesor sa Sveučilišta u Mostaru Josip Grubeša.

Na mjesto zamjenika ministra vanjskih poslova mogao bi biti predložen Josip Brkić, zamjenika ministra prometa i veza Predrag Kožul, zamjenika ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mato Franjičević, te zamjenika ministra sigurnosti Mijo Krešić. Prijedlogom kandidata iz svih stranaka koje čine koaliciju na federalnoj i državnoj razini bit će otklonjene posljednje nedoumice oko sastava vlada, pa je izvjesno kako će ovoga tjedna, u srijedu ili četvrtak, zasjedati Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH kako bi potvrdio novu entitetsku Vladu, dok će datum zasjedanja Zastupničkog doma Parlamenta BiH i potvrđivanje Vijeća ministara ovisiti o brzini provjere kandidata za ministre i doministre.