Titov tunel od 4,6 milijardi američkih dolara nitko ne želi

Impozantni objekt službenog naziva ARK, a u narodu poznatiji kao Titov ratni tunel, betonske masovne konstrukcije, leži na oko 6500 kvadratnih metara prostora i oko 300 metara dubine ispod površine zemlje.

Kako piše Večernji list, građevinu u Konjicu u čiju je izgradnju uloženo 4,6 milijardi američkih dolara u 26 godina koliko je građena, a koja je trebala služiti za spas užeg predsjedništva i izvršne vlasti Jugoslavije u slučaju nuklearnog napada, danas nitko ne želi.

Do 2012. godine bio je pod ingerencijom Oružanih snaga BiH, međutim resorno ministarstvo je procijenilo da nije perspektivan za OS BiH te je vraćen Vladi FBiH. Nakon kraćeg vremena Vlada FBiH ga je odlučila ustupiti na korištenje poduzeću Igman koje je u njezinu većinskom vlasništvu.

Međutim, vodstvo ove tvrtke ARK ne želi. “Kompanija je tražila povratak magazina koji je bio vojarna, ali nismo tražili ARK. Vlada FBiH nam je ustupila sve. Međutim, za održavanje ARK-a su potrebna velika financijska sredstva koje ova tvrtka nema”, kaže direktor Igmana Džahid Muradbegović.