Tisuće volontera i ove godine pošumljava Bosni i Hercegovinu

Akcija „Let’s do it – milijun sadnica za 1 dan“ ove godine usmjerena k sanaciji mnogobrojnih klizišta u našoj zemlji.

Jučer je u zgradi Ujedinjenih naroda (UN House) u Sarajevu održana konferencija za medije radi najava i prezentiranja javnosti ovogodišnje volonterske akcije „Let’s do it-milijun sadnica za 1 dan“.

Bosna i Hercegovina je prva država koja je organizirala veliku volontersku akciju sadnje drveća u jednom danu u okviru globalnog pokreta Let’s Do It World. Akcija sadnje drveća „Let’s do it-milijun sadnica za 1 dan“ realizirat će se po drugi put i to 25. listopada 2014. godine, te će se istovremeno u jednom danu održati na teritoriju čitave Bosne i Hercegovine, a posvećena je prvenstveno pošumljavanju šumskog zemljišta, ali i sadnji drveća u parkovima, drvoredima, dvorištima.

Nositelji projekta su UG „Ruke“ iz Sarajeva i „Mozaik prijateljstva“ iz Banje Luke, a u partnerstvu s vladinim sektorom, javnim i privatnim privrednim subjektima, školama/fakultetima kao i nevladinim sektorom. Generalni sponzor projekta je kompanija HT Eroneta.

Ovogodišnji fokus volonterske akcije „Let’s do it-milijun sadnica za 1 dan“ je usmjeren k sanaciji katastrofalnih klizišta koja su uslijed poplava pogodila mnoga mjesta u BiH.

Više detalja o značaju pošumljavanja i ciljevima akcije otkrio je na današnjoj konferenciji za medije Božidar Mihajlović, predsjednik UG „Ruke“.

„Ova godina je bila obilježena obilnim oborinama koje su bile uzrok katastrofalnih bujica, erozije tla, poplava i klizišta, a šteta koju je BiH pretrpjela procjenjuje se na preko 4 milijarde eura. Velikom akcijom “Let’s do it-milijun sadnica za 1 dan” želimo da upozorimo na važnost šuma u zaštiti od ovih nepogoda. Drveće svojim korijenim sistemom vezuje zemljište i sprečava eroziju tla, apsorbira vodu i usporava njen pad niz obronke. Pored ovog šume imaju i druge korisne funkcije kao što su pročišćavanje zraka, proizvodnja kisika, apsorbiranje ugljen dioksida i prašine. Ovo su samo neki od razloga da se 25.10.2014. pridružite akciji ” Let’s do it-milijun sadnica za jedan dan” i omogućite da naša zemlja bude ne samo ljepša i bogatija, već i sigurnija od prirodnih nepogoda. Svi volonteri se mogu registrirati na stranici www.letsdoit.ba. Akciju su podržala sva poduzeća koja gospodare šumama u BiH, a pored svih sponzora ove godine je njenu vrijednost prepoznala i podržala i Američko veleposlanstvo u Sarajevu“, kazao je Božidar Mihajlović.

Generalni partner projekta „Let’s do it“, pa tako i akcije „Let’s do it-milijun sadnica za 1 dan“ je kompanija HT Eronet koja sa zadovoljstvom podržava projekte koji imaju za cilj očuvati okoliš i unaprijediti uvjete u životnoj sredini.

„Sretan sam kao i svi zaposlenici HT Eroneta što smo uz ovaj vrijedni projekt od samog početka. HT Eronet će ove godine pripremiti posebne pogodnosti za sve volontere koji će sudjelovati u akciji kako bi im olakšali međusobnu komunikaciju. Mi čvrsto stojimo uz ovaj projekt, a posebno nam je drago što je ove godine fokus akcije na sanaciji klizišta u poplavama pogođenim područjima. Odmah nakon poplava u maju pritekli smo u pomoć unesrećenom stanovništvu osiguravši 320.000 KM. Do sada je putem humanitarnog telefona za ugrožene u poplavama 092 890 830, koji je otvorio Crveni križ Federacije BiH u saradnji s HT Eronetom, prikupljeno čak 124.826 KM. Sponzoriranje ove akcije potvrđuje da se naša pomoć stradalnicima u poplavama nastavlja“, izjavio je Vanja Gavran, rukovoditelj Odjela za korporativne komunikacije HT Eroneta.

Prethodni članakTužiteljstvo BiH: U Siriji poginulo 30 državljana BiH
Sljedeći članakJKP Vitkom počinje s selektiranjem staklenih boca, PET ambalaže i tekstila