Tijekom rata poginulo 135, ranjeno 300, a u logorima bilo zatočeno više od 500 pripadnika HVO Zenice

U Zenici je obilježen Dan branitelja pripadnika HVO i MUP-a grada Zenice na dan utemeljenja brigade “Jure Francetić” 15. prosinca 1992. godine. 

Program je počeo svetom misom u crkvi Bezgrješnog začeća BDM, koju je predvodio župnik don Anto Dominković, uz koncelebriranje velečasnog Vlatka Rosića. 

Nakon mise bivši pripadnici, veterani HVO i gosti iz drugih općina u koloni iza ratne zastave uputili su se do Središnjeg spomen obilježja gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće za sve poginule i umrle branitelje.

Program je nastavljen druženjem branitelja u Župnom dvoru.

Kroz ovu brigadu je prošlo oko 2900 pripadnika, dok je kroz HVO, ostale postrojbe i MUP angažirano još oko 1500 Zeničana. HVO grada Zenice je od svoga osnutka do konca rata sudjelovao na svim bojišnicama i oslobodilačkim operacijama koje su dovele do završetka rata u BiH.

Poginulo je 135 pripadnika na bojišnicama od Save do Neuma, oko 300 je ranjeno, a preko 500 zatočeno u znanim i neznanim kazamatima ABiH. Nad pripadnicima HVO i hrvatskim narodom grada Zenici učinjen je ratni zločin za koji je vrlo malo odgovornih procesuirano, neki su u postupku dokazivanja krivice i očekuju se pravedne presude.

Danu branitelja su nazočili gosti iz drugih općina: general Ilija Nakić, brigadir Duško Grubešić, predsjednici UDVDR-a ŽSB i ŽZD Drago Smoljo i Stanko Knežević, predsjednik UNRO HVO ŽSB Jozo Stojak, predsjednici Udruga domovinskog rata HVO Žepča, Busovače, Travnika, suborci iz Lašvanske doline, politički predstavnici ZDŽ i grada Zenice, OS BiH, te brigadir Branko Cindrić, savjetnik ministra branitelja RH Tome Medveda.