Tijekom protekla 24 sata u FBiH testirano 577 uzoraka, 17 pozitivnih

U protekla 24 sata u Federaciji Bosne i Hercegovine testirano je ukupno 577 osoba od kojih je 17 bilo pozitivno na koronavirus – kazao je danas na tiskovnoj konferenciji predstavnika federalnih institucija član Federalnog stožera civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar.

Istakao je da se najveći broj pozitivnih slučajeva nalazi u Zeničko-dobojskoj županiji, u Maglaju i Žepču.

– Ta dva grada u zadnjih nekoliko dana prestavljaju one lokalne zajednice gdje bilježimo najveći broj pozitivnih uzoraka. Jedan pozitivan je iz Unsko-sanske županije, odnosno iz Cazina – kazao je Pehar.

Sa današnjim danom na prostoru FBiH ukupno su testirane 21.764 osobe, a Covid-19 je potvrđen kod 983 osoba, dodao je Pehar.

Istakao je da je nešto češće Covid-19 potvrđen kod žena – 55 posto, dok je kod muškaraca to 45 posto.

Od oboljelih hospitalizirana su 43 pacijenta od kojih su dva sa težom kiničkom slikom odnosno koja se nalaze na respiratoru.

Sa današnjim danom u FBiH je od Covida-19 oporavljeno ukupno 535 pacijenata, a trenutno aktivnih je 414.

“Tijekom jučerašnjeg dana nismo imali nijedan smrtni slučaj, tako da do sada bilježimo na prostoru Federacije BiH od početka epidemije 34 smrtna ishoda koje dovodimo u vezu sa koronavirusom”, kazao je Pehar.

Istaknuo je da bi prema planu sljedeće sedmice trebale biti donesene naredbe najprije Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, zatim i od Kriznog stožera Federalne uprave civilne zaštite kojim bi se uvodile sljedeće mjere koje bi pomogle popuštanju mjera na prostoru FBiH.

– Razmatrat će se, pored rada vrtića i korišćenje usluga javnog prevoza, usluge stomatologa, okupljanje u zatvorenom prostoru, korištenje otvorenih prostora kod ugostiteljskih objekata u prvom redu kafića, mogućnost upražnjavanja sportova na otvorenom i još čitav niz mjera. Epidemiološka situacija nam dopušta, ako ostane na ovoj razini, da razmatramo i ove nove mogućnosti, tako da očekujemo u slučaju pozitivne epidemiološke situacije da bi ove nove zapovjedi koje reguliraju sve ove oblasti mogle biti donesene krajem sljedećeg tjedna i onda bi mogle stupiti na snagu – kazao je Pehar.

Dodao je da “način ponašanja kako uposlanika tako i djece u vrtićima će biti posebno reguliran preporukama koji će napraviti Federalni zavod za javno zdravstvo i one će biti obvezujuće za sve vrtiće koji počnu sa radom”.

Pehar je govoreći o paketu mjera koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata, kazao da je prvobitna ideja da se dopusti korištenje ugostiteljskih usluga u onim objektima koji imaju ponudu na otvorenom, da se ne koriste zatvoreni prostori.

– O tome ćemo u konačnici još promišljati i videćemo kako će završiti zapovijed koja će regulirati način rada ugostiteljskih objekata jasno. I za ove usluge će biti posebno propisane mjere koje će biti obvezujuće kako za korisnika usluga tako i za vlasnike objekata odnosno ugostiteljske djelatnike koji budu u njima radili – kazao je Pehar.