Tijekom protekla 24 sata na području F BiH evidentirane nove 53 osobe zaražene koronavirusom

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h), u Federaciji BiH testirana su 484 uzorka, od kojih je 53 pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom (30), Zeničko-dobojskom (3), Unsko-Sanskom (1), i Kantonu Sarajevo (19).

U Federaciji BiH do sada je testirano 46.719 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1.483 osobe. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljena su 992 pacijenta, dok je trenutno aktivno 445 slučajeva pozitivnih na COVID-19.

Zabilježeno je ukupno 46 smrtnih slučajeva. 

“Posljednji podaci s terena pokazuju nam je da je virus još uvijek aktivan i da se epidemiološka situacija dalje usložnjava. Prijenos se održava pod kontrolom radom epidemioloških službi na terenu, prekidanjem lanaca prijenosa otkrivanjem, testiranjem, izolacijom i liječenjem slučajeva i izolacijom kontakata, te monitoriranjem žarišta cirkuliranja bolesti kroz pojačan nadzor za šta je od ključnog značaja suradnja stanovništva sa epidemiološkim službama koje provode istrage, kao i daljnje striktno pridržavanje preporučenih individualnih mjera zaštite”, kažu iz Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva potcrtavajući kako je u ovom momentu i vremenu koje je pred nama veoma važno da se svi odgovorno ponašamo i da jedni druge podstičemo na odgovorno ponašanje:

“Neophodno je da se svi posvetimo provođenju mjera osobne zaštite i da se poslodavci pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima kako bi se spriječilo širenje virusa i porast broja oboljelih”, poručuju podsjećajući na osnovne mjere prevencije: 

“Držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje osobne higijene i higijene prostora, te izbjegavanje većih okupljanja jednostavne su mjere kojima možemo postići mnogo na sprječavanju širenja virusa.”

Od 14.06. primjenjuje se nova Naredba Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je obvezujuća za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe, a tekst Naredbe možete naći  OVDJE. Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći  NA OVOM LINKU.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.

Prethodni članakDom naroda Parlamenta F BiH dao doprinos istrazi o nabavci spornih respiratora
Sljedeći članakSRC Romari: Subota rezervirana za mininogomet