Tihić: Postoji spremnost da kandidat za mandatara Vijeća ministara BiH bude iz HDZ-a BiH

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je danas u Sarajevu, nakon sastanka s liderima Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Draganom Čovićem i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatkom Lagumdžijom, da postoji spremnost o tome da kandidat za mandatara za novi sastav Vijeća ministara BiH bude iz reda HDZ-a.

Tihić je naglasio da nije razgovarano o imenu budućeg kandidata i nije želio špekulirati tko bi to mogao biti.

Rekao je da tijekom ovog susreta nije bilo riječi o imenima ni kad su u pitanju budući ministri u Vijeću ministara.

Drugi sudionik sastanka, lider SDP-a Zlatko Lagumdžija, pak, kaže da bi odgovarajući kandidat HDZ-a bio podržan, ali samo ako se dogovori i ostala struktura u Vijeću ministara.

Iz njegove daljnje izjave proizilazi da bi u tom slučaju ministar vanjskih poslova morao biti iz stranaka potpisnica platforme.

Tijekom dana u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu sastali su se i lideri stranaka okupljenih oko zajedničke platforme, čiji je sudionik također bio Tihić.

Na pitanje je li bilo riječi o mogućnosti da kandidat za mandatara bude Mladen Ivanković Lijanović, Tihić je odgovorio da bi stranke potpisnice zajedničke platforme podržale Lijanovićevu kandidaturu ako bi on (Lijanović) imao podršku i iz Republike Srpske, što je, po Tihiću, teško vjerovati.

I Zlatko Lagumdžija kaže da bi Lijanovićeva kandidatura bila podržana ako bi taj kandidat mogao imati 22 glasa podrške u državnom parlamentu.

I Tihić i Lagumdžija su izjavili da u cijelu priču treba uključiti i stavove Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) čiji je lider Milorad Dodik.

Sulejman Tihić kazao ja kako je na današnjem sastanku s Lagumdžijom i Čovićem, osim o Vijeću ministara, razgovarano i o sporazumu o etničkoj zastupljenosti na ključnim pozicijama ispod nivoa Vijeća ministara u skladu s popisom stanovništva, kao i o formiranju vlasti u Srednjobosanskom kantonu (SBK) i Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK).

“Dosta smo se razjasnili u određenim segmentima od ove tri grupe pitanja i dogovorili  se da narednih dana iniciramo razgovore s predsjednikom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom”, Tihićeve su riječi.

Fena