Teški su i neizvjesni dani pred NK “Vitez”

Iza Nogometnog kluba „Vitez“, je tmurna, neuspješna, sportski i pomalo tragična nogometna sezona. Jer, nakon što je seniorska momčad ovoga kluba prije godinu dana ispala iz Premijer lige, godinu dana kasnije ispali su i iz Prve lige Federacije i od naredne sezone natjecat će se u federalnoj drugo ligaškoj konkurenciji.

Razloga za takvo posrtanje je mnogo, subjektivni i objektivni, a da bi se uskoro nešto promijenilo na bolje trebalo bi napraviti analizu i „pokazati“ gdje se kriju razlozi ovakvom neuspjehu. Međutim, teško je to očekivati jer za takvo što, uopće nema interesa onih koji bi takav interes morali imati. Klubu su okrenuli leđa sponzori,  pa i viteški ljubitelji nogometa, dugogodišnji  vjerni navijači i sada, pogled naprijed, ništa dobroga ne obećava, ništa se pozitivnog, obećavajućeg, ne nazire.. Jer izabrana Uprava ne funkcionira od prvoga dana formiranja, sve je  „spalo na dva slova“, na entuzijazam Dragana Gagija Baškarada i još ponekog  njegovog povremenog (?) suradnika, s mizernim financijama, bez solidnog igračkog kadra skupljenog „s brda – s dola“, bez domaćih igrača…

U takvoj teškoj  situaciji urušavanje jednog uglednog sportskog kolektiva, najstarijeg i najmasovnijeg u općini Vitez, nade su se polagale, vidjelo se svjetlo na kraju viteškog nogometnog tunela, u juniorskoj i kadetskoj momčadi ovoga kluba. Jer, juniorska momčad je cijelu jesen „gazila“ sve pred sobom, uvjerljivo su bili najbolji, tako su nastavili i u proljeće, iako ih je u zimskoj stanci napustilo nekoliko standardnih igrača. Osvojili su uvjerljivo prvo mjesto i stekli pravo kvalifikacija za ulazak u najviši rang juniorskog natjecanja, u Premijer ligu Bosne i Hercegovine.

Na žalost, u tomu nisu uspjeli, u dva susreta eliminirao ih je „Olimpik“ iz Sarajeva, u prvoj utakmici u Sarajevu bilo je 1 : 1 a u revanšu u nedjelju u Vitezu 0:3. Borili su se mladi Vitežani, davali su sve od sebe, no u prosjeku godinu dana stariji mladići iz Sarajeva bili su jači, snažniji, bolji  i zasluženo su pobijedili. A kada je u pitanju „starost“ gostujućih igrača, tu nije bilo nikakvih „mučki“, neregularnosti. Naime, tijekom sezone „rasipala“ se juniorska momčad Viteza, a popunjavana je mladićima iz kadetske ekipe, što je i razlog da, prije svega fizički,  nisu  dorasli konkurentima iz Sarajeva na teškom, mokrom i blatnjavom terenu.

Žalosno je, ni tu nije kraj. Naime, vrijedni  i „sam sebi (i momčadi) prepušteni“ trener Robert Perković, nam kaže kako  već narednih dana najmanje petorica standardnih prvotimaca iz juniorske momčadi „dižu sidro“ i odlaze u Hrvatsku, u Njemačku, Austriju… Trbuhom za kruhom…!