“Terorizam bez kazne” – fotomonografija autora Srećka Stipovića

„Terorizam bez kazne“, naziv je fotomonografije autora Srećka Stipovića, novinara, fotoreportera i publiciste iz Viteza, koja uglavnom slikom „govori“ o stradanju Hrvata Lašvanske doline u periodu 1992. – 2014., nedavno je izišla iz tiska. I knjiga je odmah izazvala veliki interes žitelja Lašvanske doline i cijelog srednjobosanskog područja, ali i kulturnih, dokumentacijskih, povijesnih, a s nadom, kažu Hrvati s ovoga područja, valjda i policijsko-pravosudnih organa i institucija. Jer, riječ je , kako i naziv fotomonografije kaže, o „terorizmu bez kazne“.

Uz kratke komentare i tekstualne  osvrte, s 235 upečatljivih fotografija-dokumenata, knjiga je podijeljena u određene cjeline: Raspad Jugoslavije; Gospodarska kriza u SFRJ; Stanje u BiH; Rat u Lašvanskoj dolini; Formiranje HVO brigada; Raketiranje vojnih tvornica (u Vitezu i Novom Travniku) od strane JNA; Franjevačka bolnica „Dr. fra Mato Nikolić“ u Novoj Biloj; Zločini bez kazni; Ubojstvo policajaca (povratnika) Hrvata; Podmetanje eksplozivnih naprava; Ubojstvo (povratnika) Joze Kafadara; Galerije fotografija bez komentara.

Ova fotomonografija je, nedvojbeno, vrijedan dokument koji i dodatno osvjetljava mnoga zla činjena Hrvatima u Lašvanskoj dolini, s maksimalnim pokušajima i težnjama da se svi ti zločini, činjenjem i još više nečinjenjem, minimiziraju, zaborave, ako je to ikako moguće. A i istražno-pravosudni organi potvrđuju da je moguće. Jer, još uvijek nijedan od zločina koje Stipović fotografijama dokumentira nije rasvijetljen, i još uvijek zločinci i nalogodavci zločina nisu izišli pred lice pravde.

Izdavanje ove dokumentarno vrijedne fotomonografije pomogli su Memorijalni dokumentacijski centar Domovinskoga rata Republike Hrvatske na čelu s ravnateljem dr. Antom Nazorom i Dokumentacijski centar HVO HZ – HB na čelu s Željkom Ragužom. I Memorijalno-dokumentacijski centar Domovunskoga rata Republike Hrvatske je promptno reagirao i fotomonografija „Terorizam bez kazne“ bit će  izložena na Međunarodnom sajmu knjige Interlibre, u Zagrebu od 11. – 16. studenog.

Prethodni članakNogometaši Viteza oslabljeni u Sarajevo
Sljedeći članakBiciklom kroz Europu, na putu ka odrastanju