Tematska sjednica Sabora SBŽ otvorila brojna pitanja

„Poljoprivreda, šumarstvo i vodoprivreda, tri su najznačajnija resursa kojima raspolaže Srednjobosanske županija”, kazao je Senad Selimović (SDP), resorni županijski ministar u uvodnom obraćanju na tematskoj sjednici Sabora SBŽ koja je ovih dana održana u Travniku.

„Utrostručiti proizvodnju mlijeka te povećati obim proizvodnje u onim oblastima gdje postoji potražnja, kao što je proizvodnja malina, prioriteti su iz oblasti poljoprivredne proizvodnje u SBŽ”, naglasio je Selimović.

Prema podacima koje je prezentirao u presostale dvije oblasti, šumarstvu i vodoprivredi, evidentno je da je SBŽ po krađi šume prva u Federaciji BiH. Godišnje se ukrade oko 30 tisuća kubnih metara šume, a to se radi pomoću 157 specaliziranih vozila. Policija zna za njih, ali nije naročito učinkovita u suzbijanju krađa zbog čega su određeni zastupnici inicirali da se ova problematika vrati u nadležnost javnih šumskih poduzeća koja gospodare šumama SBŽ. Vodni potencijali kojima raspolaže SBŽ također su zavidni.

„Mi trenutačno imamo 24 mini centrale koje su u funkciji, a od njih smo u prošloj godini ubrali prihod od 1,2 milijuna maraka”, kaže ministar Selimović.

U raspravi su sudjelovali i brojni predstavnici poljoprivrednih i udruženja organske proizvodnje. Više poticaja za poljprivredu, modernizaciju poljoprivredne proizvodnje i ukrupnjavanje posjeda naveli su kao prioritete, a organsku proizvodnju s kojom se krenulo iz Novog Travnika kao svijetal primjer na kojeg cijela SBŽ može biti ponosna.

„Po standardima EU tri posto ukupne priozvodnje treba otpadati na organsku, a deset posto ukupnih poticaja za poljoprivredu treba ići u ovaj vid proizvodnje”, istaknuo je Sejad Herceg, iz Asocijacije organskih proizvođača.

Zastupnici su ukazali i na brojne druge probleme koji prate poljoprivredu.

„Činjenica je da dnevno dajemo 50 tisuća maraka na rad referentnih laboratorija, kojih mi ivdje nemamo. To je samo jedan podatak koji ukazuje na potrenu ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju za koju me nitko ne može uvjeriti da nas ovdje u SBŽ ne može prehraniti”, istaknuo je Željko Bojčetić, zastupnik u Saboru.

Zdenka Džambas, također zastupnica istaknula je potrebu otvaranja odgovarajućih obrazovnih ustanova koje bi školovale kadrove za poljoprivrednu proizvodnju, a kojih u SBŽ nema…

(artinfo.ba/ap)