Tamni oblaci nad viteškim premijerligašem

Nogometaši Viteza postigli su veliki uspjeh izborivši ostanak u Premijer ligi u posebno delikatnoj i zahtjevnoj sezoni kada je, zbog smanjenja lige, premijerligaški status gubilo čak šest klubova. Uspjeh je proslavljen kako to i dolikuje ovakvom uspjehu „maloga kluba“.

Nogometašima je, naime, nakon zadnjega kola kada su dobrom igrom u Banjoj Luci (2 :2) i službeno izborili ostanak u ligi, priređen veličanstven doček u Vitez. Euforija je trajala još dva-tri dana, a onda, umjesto planiranja i kombiniranja kako dalje, kako u novu sezonu u kojoj će se u Premijer ligi natjecati samo 12 najboljih bosanskohercegovačkih klubova, zavladala je nogometna tišina, muk… Ili je bolje reći radost, zadovoljstvo, euforiju…, malo po malo, zamjenjivale su sve češće priče o problemima koji su sada, na kraju uspješne sezone i pred početak priprema, isplivali na površinu. No, treba otvoreno reći, određeni problemi vidjeli su se i znali su se i ranije, međutim gurali su se „pod tepih“. Taktiziralo se i računalo, ako bi Vitez izborio ostanak u Premijer ligi bit će ih i lakše rješavati, a u slučaju neuspjeha problemi će ionako biti manji, lakše rješivi.

A riječ je, prije svega, o financiranju kluba, o osiguravanju nužnih financijskih sredstava koja nisu mala i koja će biti i veća u narednoj nego u netom završenoj sezoni kada se jedva sastavljao kraj s krajem. Do sada je, naime, veliki dio sredstva za rad i djelovanje klupskog pogona osiguravao viteški poduzetnik i nogometni zaljubljenik, Vlatko Kafadar. To ubuduće, kako cure informacije, više neće, i ne želi na sebe preuzimati takvu obvezu. Uz veći dio organizacijskih i administrativnih poslova, te dijelom i osiguravanja financijskih sredstava to je uspješno radio i činio predsjednik kluba, Slaven Garić koji je sada poslovno angažiran u Ljubuškom, pa nije teško zaključiti da će, ubuduće, sve svoje obveze koje je preuzimao daleko teže ispunjavati. A njih dvojica su, već nekoliko godina, „alfa i omega“ viteškog premijerligaša koji je, evo, i četvrtu godinu zaredom u bh nogometnom razredu.

Traži, naime, Kafadar da se znatan dio „bremena“ financiranja kluba s njegovih leđa skine, da mu (financijski) ruku pruže i drugi viteški gospodarstvenici, oni koji su to i do sada činili da budu nešto i izdašniji, uz uključivanje još nekolicine gospodarstvenika do sada za takav angažman nezainteresiranih. Ili, pak, što bi bilo logično i pošteno, da se nađu modusi financijske pomoći i od javnih poduzeće kod kojih, po tom pitanju, određeni klubovi imaju ekskluzivitet.

Kada će se, i hoće li se, išta od toga riješiti, teško je reći. A vrijeme neumitno prolazi i dva tjedna nakon završetka sezone i dva tjedna pred početak priprema za novu, Vitez nema trenera, nema riješeno pitanje kako i kuda dalje. Naime, treneru Karačiću je istekao ugovor, bio je spreman sklopiti novi, no s njim po tom pitanju, koliko je nama poznato, nitko nije razgovarao. Čekalo se rješenje gore navedenih pitanja i problema. Isti je slučaj i s nogometašima. Većini je istekao ugovor, mnogi od njih bili su spremni na razgovor i ostanak u Vitezu, ali razgovora, ponuda, bar do sada, nije bilo. „Šarena“ je situacija i s dvojicom najtalentiranijih i najboljih mladih domaćih igrača, Josipa Šantića i Tonija Livančića. Istina, obojica imaju ugovore ali i pozive u druge poznatije veće klubove u BiH, ali i iz Hrvatske pa i iz inozemstva i bit će ih teško zaustaviti.

Tamni su se oblaci nadvili nad NK Vitez, čeka se nogometno (financijsko) razvedravanje, ali prognoze to baš, bar za sada, ne najavljuju, čak ni ne nagovještavaju. Potraje li neizvjesnost, ovakvo stanje, još tjedan – dva, za NK Vitez će nastati teški problemi s nesagledivo teškim posljedicama.