Talijani kažnjavaju svoje kompanije koje uvoze ilegalno posječena drva iz BiH

Kako o BiH svi više brinu nego oni koji za to primaju plaću, pokazuje i akcija talijanskih inspektora.

Naime, u posljednjim danima 2016. godine Inspekcija za šume provincije Ancona i Teritorijalni šumarski korpus CITES provincije Fermo proveli su kontrolu u cilju utvrđivanja ispravnosti uvoza ogrjevnog i drva za preradu iz Bosne i Hercegovine, objavio je talijanski portal anconanotizie.it.

Akcija je provedena na području Ancone nakon informacija o ilegalnoj sječi šume u BiH, što je dovelo do ozbiljnih oštećenja bh. ekosustava. Kontrolom je, navodi portal, obuhvaćeno šest talijanskih poduzetnika koji su, preko luke Ancona, uvozili drvo iz zemalja bivše Jugoslavije tijekom 2016. godine. Kontrola je fokusirana na pravilnost primjene uredbe EUTR EU 995/2010, koja za cilj ima sprečavanje uništavanja svjetskih šuma, piše Večernji list BiH.

Poduzetnici iz oblasti drvne industrije na prostoru EU moraju dokazati ispravnost podrijetla uvezenih materijala i njihova plasmana na tržište. U četiri slučaja utvrđen je nedostatak dokumentacije i registra potrebnog za provjeru zakonitosti uvoza, pa je svaka kompanija kažnjena s po 3000 eura. Istraga se nastavlja te, ako se utvrde dodatna kršenja zakona šumarstva tijekom proizvodnje drvnih proizvoda, poduzetnicima prijeti i zatvorska kazna do jedne godine.

“Kontrole su od ključne važnosti u borbi protiv ilegalne sječe šuma. Italija ima važan položaj u kontekstu međunarodne drvne industrije kao vodeći svjetski izvoznik namještaja, ali i šesti svjetski uvoznik drva. Italija je trgovinski partner mnogim zemljama, među kojima su Srbija, Bosna i Hercegovina i Albanija, gdje krčenje šuma i ilegalna sječa stabala poprimaju alarmantne razmjere. Luka Ancona središnje je čvorište za uvoz proizvoda od drva s Balkana”, objašnjavaju akciju iz Državnog talijanskog ureda za šume.

Dok je u ilegalnoj sječi među prvima, BiH se nalazi na zadnjem mjestu u Europi kada je u pitanju zaštita šumskog bogatstva. Prema podacima Ujedinjenih naroda, šumske površine u svijetu u posljednjih 15 godina smanjene su za više od trostruke površine Njemačke, a gubitak šuma se nastavlja. Površine pod šumom u BiH znatno su se smanjile zbog nekontrolirane sječe i nebrige države da zaštiti to prirodno blago.

Često se kaže kako su, nažalost, jedini pravi čuvari šuma u BiH zaostale mine od kojih mnogi stradavaju. Nelegalnoj sječi na kraj se želi stati i donošenjem zakona o šumama u FBiH na koji se čeka već 6 godina.

Prethodni članakVečeras Napretkov novogodišnji koncert “Rubinstein Klezmer Project” trija i klape “Kreševski Bedem”
Sljedeći članakKriza nije osnovni razlog odlazaka, većina ne vidi napredak i boljitak u BiH